FOTO: Izvršenim pretresom u Zenici pronađena opojna droga i pištolj

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima T.E, rođene 1980. godine, iz Zenice, koja se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres stana koji koristi navedeno lice a koji se nalazi u ulici Prvomajska, Grad Zenica. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

  • 800 grama praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim

izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),

  • 200 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • pištolj sa pripadajućim okvirom i 5 komada metaka,
  • jedna digitalna vaga za precizna mjerenja.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je T.E. lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istom zavedena kriminalistička obrada i gdje je ista ispitana u svojstvu osumnjičene na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja izvršenih krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv T.E., zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje