Počela sadnja sezonskog cvijeća na mostovima, kružnim tokovima, trgovima…

Cvijeće je za mnoge najljepši ukras, a Zenica je grad koji će početkom maja biti okićen sa oko 16 000 sadnica raznog sezonskog cvijeća.

Radnici Albe rade uveliko na pripremama za sadnju na preostalim kružnim tokovima, a pelagonije već cvjetaju i tako će biti do kraja septembra na zeničkim mostovima.

Mjesec maj je mjesec najbujnije vegetacije, pa će uz zelene parkove i drvorede Zenica u maju zablistati šarenilom cvijetnih latica. Od Radakova do Mokušnica, od Blatuške petlje do Odmuta kružni tokovi će, a neki već jesu, biti preplavljeni pravim proljetnim bojama. Kako saznajemo u Albi ove godine su planirali zasaditi 16 000 sadnica raznih vrsta sezonskog cvijeća.

„Dekorativni efekat koji i želimo postići najbolje uspijeva s niskim sezonskim cvijećem: maćuhice, petunije, begonije, kadifice, tulipani … Zasadićemo ih, osim na kružnim tokovima, i na trgovima kod Gradske uprave i Kameni spavač“, kaže nam Kemal Musić, disponent za održavanje zelenih i sportskih površina u Albi Zenica.

Na mostovima su već zasađene pelagonije i trajaće do kraja septmebra, kao uostalom i svo drugo cvijeće koje sade na kružnim tokovima. I sezonska košnja je počela, uglavnom na rubnim dijelovima grada. Na Kamberovića polju je završena tokom protekle sedmice, a tokom mjeseca maja planirano je da budu pokošene sve zelene površine u gradu.

„Nadamo se da neće biti puno padavina u maju, jer nam kiša ne dozvoljava košnju prema zadanom planu“, ističe Musić.

Što manje kiše svi očekuju u ovom mjesecu, nakon zimskog aprila, a sunčane zrake biće potrebne i novim sadnicama šarenog cvijeća koje će do jeseni uljepšavati naš grad. (A.H.)