U Muzeju grada Zenica otvoren digitalni salon, prvi i jedini u BiH

U Muzeju grada Zenica otvorena je izložba o srednjovjekovnoj Bosni „Digitalni Kulin ban“, a radi se o prvom i jedinom digitalnom salonu u historiji Bosne i Hercegovine, barem kada je riječ o muzejskoj i galerijskoj djelatnosti. Kulin ban je zakoračio u svijet visoke tehnologije nakon nešto više od osam stoljeća.

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora muzeja, izložba tretira razne aspekte života u Bosni, od doba Kulina bana do doba bosanskih kraljeva.

„Svi paneli su izloženi na tri touch screen kompjutera/televizora, all in one, i setu televizora u glavnom izložbenom salonu. Autori. Viši kustos Ikbal Cogo, muzejski dokumentarist Alen Karamehić i kustos Adnadin Jašarević, nastojali su predstaviti zakonodavstvo, pismenost, politiku, naoružanje, zanatstvo, odijevanje, kulinarstvo, umjetnost, pismenost i, naročito, srednjovjekovnu muziku u izvedbi ansambla Fugato, sa albuma „Trio Reginarum“. U opciji za mlađe je i učenje bosančice“, kaže direktor Jašarević.

Digitalni salon promoviran je u proljeće 2021. godine, otvorenjem izložbe Aleksandre Kokotović „Izgubljena zemlja Lemurija“, dok je izložba o Kulinu banu šesta u nizu priređena u duhu novog doba – 21. stoljeća.

„Do sada smo posjetiocima priuštili pogledati izložbe „Zeničke vode i vodovodi“, „Kameni spavać“, Murata Jašarevića“, „Hanami“, Muhameda Kafedžića, „Memento Mori“, Lane Miličević. Naravno, prednost ovakvom izlagačkom pristupu je mogućnost da posjetioci mogu sve pohranjene izložbe pogledati kada im se prohtije, ako ne baš u muzeju, onda na muzejskim stranicama“, pojašnjava direktor Jašarević.

Na kraju ističe kako u skorijoj budućnosti namjeravaju omogućiti posjetiocima da pogledaju izložbe iz svih muzeja u Evropi sa kojima sarađuju.

„Kada nas je već pandemija i oskudica spriječila prelaziti granice i zaviriti u svjetske galerije, nije loša zamjena ni putovanje kroz digitalne izložbe u Muzeju grada Zenice“, zaključuje Jašarević.