Produžen Javni poziv za uvođenje inovacija u malim i srednjim preduzećima

Javni poziv za uvođenje inovacija u malim i srednjim preduzećima na prostoru Grada Zenice raspisan je je još krajem februara, a nedavno je produžen i rok do 21. aprila, ali je proširen i spisak prihvatljivih djelatnosti pomenutih preduzeća, koja se mogu prijaviti.

„Cilj javnog poziva je unapređenje konkurentnosti MSP sa područja grada Zenice, kroz proces uvođenja inovacija, koji obezbjeđuje unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda ili usluga, ili pak procesa u poslovanju“, navodi Miloš Šipragić, portparol Eda Agencije za razvoj preduzeća, koja je rasapisala ovaj javni poziv u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Službom za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice.

„Ukupan raspoloživi iznos za sufinansiranje konsultantskih usluga za ovaj javni poziv je 100.000 KM, a maksimalni pojedinačni iznos sufinansiranja iz vaučer programa iznosi 14.000 KM, dok je minimalni iznos 5.000 KM“, kaže Šipragić, napominjući da je širok spektar prihvatljivih djelatnosti aplikanata, među kojima su preduzeća, koja se bave metalopreradom, proizvodnjom namještaja, zatim hrane, odjeće, a tu spadaju i preduzeća iz oblasti građevinarstva, prevoza, hotelijerstva i ugostiteljstva, informacija i komunikacija, stručnih naučnih i tehničkih djelatnosti itd.

Javni poziv za uvođenje inovacija u malim i srednjim preduzećima na prostoru Grada Zenice raspisan je u sklopu projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u BiH“, kojeg finansira švedska organizacija SIDA.(V.J.)