Saopštenje temeljnih boračkih organizacija povodom Dana Armije RBiH

foto: historija.ba

Ovo je vrijeme u kojem se smišljeno i sistematski pokušava decenijama revidirati istorijske činjenice, vrijeme pokušaja i istrajavanja u kontinuitetu da laž postane istina, a istina postane laž.

Mi smo svjedoci i sudionici vremena u kojem je na očigled Evrope i svijeta počinjena agresija na državu Bosnu i Hercegovinu, te gdje se je desio krvavi rat, gdje su počinjeni ratni zločini, genocid, stradanje civila, silovanje žena i ubijanje djece, samo zato što su bili Bošnjaci.

Mi smo sudionici vremena i učesnici rata koji smo goloruki sa improviziranim puškama bez hrane, opreme, postali branioci civilizacijskih normi i standarda. Braneći gole živote, branili smo multietničku i multikonfesijalnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, u kojoj ima mjesta za sve, bez obzira kako se zvali i prezivali, kojoj vjeri i kulturi pripadali.

Branili smo različitosti i danas ih branimo nakon 26 godina poslije rata. Prisjetimo se vremena iz ’90 godina kad se ciljano svo naoružanje teritorijalne odbrane  povuklo iz Bosne i Hercegovine, te stavljen embargo na oružje međunarodno priznatoj suverenoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Tada nam je oduzeto pravo da branimo svoje živote i živote svojih najmilijih, te smo bili nemoćni popud današnjih Ujugura i Rohingye. Haman da smo bili opasnost za regiju i Evropu, ali smo ipak kao pravi Bosanci i Hercegovci oduprli se jer smo bili na strani pravde i od ništa stvorili Armiju Republike Bosne i Hercegovine koja je uz nadljudske napore  odbranila državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj ima mjesta za sve bez obzira kako se zvali i prezivali.

Dana 15.04.2021 godine navršava se 29 godina od formiranja naše „ARMIJE“ , svim pripadnicima  i iskrenim patriotima čestitamo rođendan naše Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nedajmo da laž postane istina.

Do konačne pobjede !