Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj posjetio Agenciju ZEDA

„Ekonomska diplomatija treba da je među glavnim fokusima rada naših diplomata“, riječi su Nedima Makarevića, ambasadora BiH u Norveškoj, kojima je započeo današnju posjetu ZEDI – zeničkoj Agenciji za razvoj.

„Od 2018. godine otkako sam započeo misiju u Norveškoj fokusiran sam na izvoz Bosne i Hercegovine, a Zeničko-dobojski kanton iz kojeg i ja potičem, ima mnogo toga za ponuditi. Posebno u oblastima koje su u Norveškoj zastupljene i na čijem smo tržištu već imali konkretne poslove i ugovore“, istakao je ambasador Makarević.

„Prije svega mislim na drvnu industriju i proizvodnju namještaja, zatim PVC –a i metalsku industriju. To je nešto što bi moglo biti interesantno upravo za ZDK pošto postoji veliki broj firmi koje se bave nabrojanim, a da ne govorim  o građevinskom sektoru po kojem je ovaj Kanton poznat. Metalurgija je također zastupljena u Norveškoj, zemlji koja ima jednu od najvećih industrija u sferi mornarice i brodogradilišta gdje imamo ekspertize da u određenim segmentima ponudimo i to“, izjavio je novinarima Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj.

ZEDU je ambasador Makarević prepoznao kao razvojnu agenciju koja nije postavljena na klasičnom tehničko-birokratskom konceptu, već inovativnom, a to je koncept koji daje konkretne rezultate. S druge strane prvi čovjekAagencije, direktor Senad Pašalić, također smatra da je širenje informacija iz bh. privrede putem diplomatske mreže strahovit potencijal.

„Na određen način i sami ambasadori su posrednici u tom jednom lancu, a Agencija ZEDA, u principu, isto tako funkcioniše. Mi nastojimo spojiti privredu sa domaćim i inostranim partnerima, kao i sa lokalnim firmama, uz veliku podršku Grada Zenica i sa svima koji žele podizati poslovnu saradnju, podizati privredne potencijale, raditi i graditi nešto u ovome gradu. To je polje u kojem mi možemo dati puni doprinos kao Agencij“, riječi su Pašalića.

„Mi se trudimo biti operativni maksimalno, držati dinamiku koja ubrzava saradnju domaćih i inostranih privrednika, pa vjerujem da će današnja posjeta predstavnika diplomatskog kora, BiH ambasadora Makarevića, polučiti određenim konkretnim poslovnim rezltatima“, zaključio je Pašalić. (A.H.)