Osman Šuvalić: Romskoj populaciji u Zenici najpotrebnije zaposlenje

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. aprila od 1971. godine kada je održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, a predstavnici Roma iz 25 zemalja osnovali su Romsku uniju.

Iako su ostvareni brojni pomaci, s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju sa kršenjem njihovih osnovnih prava, te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje u tom pravcu, na svim nivoima vlasti u BiH i obezbijediti bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

„Da smo zadovoljni u gradu Zenici sa životon, zdravstvom, nismo, jer ima dosta Roma koji nemaju zdravstveno osiguranje, dosta njih ne rade, a u Zenici radi sedam do 10 ljudi,  jer iz prošlog mandata ljudi kojisu nas vodili, nisu zapošljavali Rome, nisu se borili da bi Romi radili“, kazao nam je Osman Šuvalić, vijećnik ispred nacionalnih manjina u GV Zenica.

Obzirom da je prethodna, ali  iova godina obilježena najvećim brojem potrebe za zdravstvenim uslugama, predstavnik Roma ističe, da veliki broj ove populacije nema obezbijeđeno zdravstveno osiguranje.

„Zadovoljni smo mi koji imamo zdravstvo preko Biroa, ali oni koji nemaju nisu, a obzirom na covid, nismozadovoljnisa zdravstvom, ali ujedno mislim da niko u Federaciji BiH nije zadovoljan“, dodao je Šuvalić.

Šuvalić ističe da su zadovoljni obrazovanjem Roma, naročito djece, no da problem ustvari nastaje onda kada mladi trebaju započeti svoja prva radna iskustva.

„Što se tičeobrazovanja, mi smo zadovoljni, djeca se školuju, idu u školu, obrazuju se, ali poslije završetka naša djeca nemaju zaposlenja i tu nemamo neku privilegijuda se djeca zaposle, jer ako nisu u stranci, teško se dobije posao, a kasnije djeca nemaju želju da se školuju nakon srednje škole“, naglasio je Šuvalić.

Kako su nam istakli, obilježavanje Svjetskog dana Roma odgođeno zbog kompletne situacije nastale usljed pandemije koronavirusa, te da će ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale ovaj dan proslaviti u maju zajedno uz Đurđevdan. (A. A.)