Metalurško-tehnološki fakultet UNZE dobija dva nova odsjeka

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici u novu akademsku 2021/2022. godinu ući će sa nova dva odsjeka, a koji će uz već postojeća tri, ponuditi više izbora svim budućim studentima.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi smatraju da je bilo potrebno proširiti studijske programe i na tržište po završenom studiju, plasirati kadrove koji su spremni za rad i koji će imati gdje raditi, bilo u javnom ili u privatnom sektoru. Naime, radi se o odsjecima ‘Zaštita na radu i zaštita od požara’, te ‘ Inženjerstvo zaštite okoliša’.

Farzet Bikić, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici, kazao je da će rasti potreba za kadrovima kao što su inženjeri zaštite na radu i zaštite od požara, te potreba za inženjerima zaštite okoliša, prvenstveno preuzimanjem legislative EU od domaćeg zakonodavstva.

Također je istaknuto da je rađeno anketiranje značajnog broja uspješnih velikih i srednjih kompanija u Zeničko-dobojskom kantonu, a rezultati su potvrdili da postoji i da će postojati potreba za visoko obrazovanim kadrovima iz ovih oblasti.

Dekan Bikić je naglasio da pored poslovnog sektora postoji i širok spektar javnih ustanova, instituta, inspekcija, fondova, resornih ministarstava koji se bave zaštitom na radu, zaštitom od požara te zaštitom okoliša na različite načine.

Studij su napravljeni s četverogodišnjim trajanjem, odnosno, s osam semestara, prema Bolonjskom sistemu 4+1+3 te će biti organizovani isključivo samo za redovne studente. (A. A.)

FOTO: Facebook (Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici)