U subotu premijerno izvođenje predstave “Žiranti”

Bosansko narodno pozorište Zenica, u subotu, 27. marta premijerno će, na Međunarodni dan teatra, izvesti predstavu „Žiranti“, po tekstu Marija Ćuluma, u adaptaciji i režiji Muhameda Bahonjića.

Najavna pres konferencija održana je danas, a Bosansko narodno pozorište, po riječima njegovog direktora Miroljuba Mijatovića i u ovim ružnim vremenima pokazuje da ne posustaje. Svojoj vjernoj publici nude 743. premijeru i to komediju.

“Jako mi je drago što je ovaj projekt komedija i što je na čelu sa Bahom i Erminom okupio naše mlade glumce, Zlatana, Adnu, Adema i Tamaru. To je posebna energija i draž tih predstava“, kazao je Mijatović.

Režijom i glumom u ovoj predstavi, Muhamed Bahonjić-Bah želi obilježiti svoj odlazak u glumačku penziju. U ovoj uspješnoj predstavi igrao je u Banja Luci. Zahvaljuje se upravi BNP-a što mu je omogućilo da ovu predstavu postavi u Zenici i sam odabere glumačku postavu.

“Naši „Žiranti“, poručuje, “bit će drugačiji od izvorne predstave. Ovo je nešto drugo i novo, energičnije, poletnije i lepršavije. Sa svojom mladalačkom energijom su se izvrsno snašli“.

Među mladim snagama u ovoj komediji je i Adna Hasanić. Ističe kako je bila čast i užitak raditi sa kolegom veteranom Bahom i ansamblom predstave.

“Meni je velika čast i zadovoljstvo da sam ovdje i drago mi je da imamo komediju i da u ovom trenutku kada se svijet ruši na naše oči da mi, eto, pozovemo publiku koja će se malo nasmijati, proveseliti i uživati u jednoj svakodnevnoj životnoj priči“.

Iskusnoj glumici Ermini Nišić bilo je zadovoljstvo raditi na predstavi koju režira njen kolega glumac za koga je imala riječi zahvalnosti na iskazanom strpljenju.

“Naš cilj je da sa ovom predstavom, u ova teška vremena, izazovemo pokoji osmijeh naših gledatelja i ja se nadam da ćemo to uspjeti i da bar na trenutak odlutaju njihove misli od sumornih vremena i da se sa nama poigraju, uživaju i naravno nasmiju, nasmiju, nasmiju…“.

„Žiranti“ su komedija situacije u kojoj je zastupljeno nekoliko vrste komike, one koja proizilazi iz jezike te nešto ironije i satire te elemenata vodvilja. U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Prva repriza predstave je najavljena za 30.mart. (D. T.)