Proljeće stiže polako u naše krajeve: Zimsku odjeću spakujte za narednu sezonu

FOTO: Zenicainfo.ba

Zimskim danima na početku kalendarskog proljeća došao je kraj. Ikako će, prema prognozi meteorologa Nedima Sladića tokom vikenda zapadna fronta usloviti još jedno naoblačenje do 3. aprila imat ćemo proljetne dane, bez padavina i s višim temepraturama. 

“Hladni skoro januarski dani i snijeg u drugoj polovini mjeseca marta uslovili su niže temperature u odnosu na višegodišnji prosjek, ali nije neuobičajeno promjenjljivo martovsko vrijeme”, kaže meteorlog Sladić, napominjući i da samo imali tzv. babine huke. Ipak hladnoći je došao kraj već danas.

„Sutra će biti više sunčanog vremena budući da se nalazimo pod poljem povišenog tlaka zraka koji će nam obezbijediti stabilizaciju vremenskih prilika na kratko jer nam u subotu popodne dolazi novo naoblačenje sa zapada i kako sada stvari stoje ono će se širiti prema istoku, ali uglavnom na rubnim dijelovima Bosne. Ne očekuju se padavine jer nam dolazi sve topliji zrak sa zapada i sjeverozapada”, kazap nam je Nedim Sladić.

Nedim Sladić

Ova fronta donijet će slabu kišu u prvim satima nedjelje na sjeveru Bosne dok bi u centralnim područjima trebalo biti suho. Novo razvedravanje je u nedjelju u popodnevnim satima. Temeprature se neće sniziti tokom vikenda, ali opreza treba u jutarnjim svježijim satima. Sve do 3. aprila ostat će sunčano i suho. Proljeće nam dakle polako, ali sigurno stiže, s tim da i april donosi svježinu ujutro i naveče.

„Ne treba zaboraviti ni činjenicu da smo i prošle godine u mjesecu aprilu svjedočili kratkotrajno povratku zime, tako da ni to ne treba iznenaditi. Ipak ne mislim da trebamo očekivati tokom narednog mjeseca neka veća iznenađenja“, zaključuje Sladić.

Dakle oni otporniji tokom predstojećeg vikenda najtopliju zimsku odjeću i obuću slobodno mogu odložiti za slijedeću sezonu. (A.H.)