Zbog loše epidemiološke situacije otkazana i ovogodišnja “Čimburijada”

Obzirom na naglo pogoršanje epidemiološke situacije, Forum građana Zenica i ove godine neće organizovati prateće aktivnosti u sklopu „Čimburijade“. Ipak, kako bi se održale neke aktivnosti i očuvala dugogodišnja tradicija građani su pozvani da slanjem fotografija u pravljenju čimbura učestvuju na konkursu na temu „Zenički čimbur u doba korone“.

„Zbog pandemije koronavirusa Forum građana Zenica i ove godine je bio primoran otkazati sve planirane aktivnosti u okviru Čimburijade. Ipak, korona je uslovila da ipak održimo neke aktivnosti kako bi očuvali dugogodišnju tradiciju „Čimburijade“. Radi se zapravo da pozivamo građane da nam pošalju svoje fotografije u pravljenju zeničkog čimbura. Ono što želimo jeste da u nekom okruženju, kućnoj atmosferi ili manjim družinama, uz sve propisane mjere, nastave sa tradicijom“, kaže predsjednik Foruma građana Zenica Faruk Kadrić.

Fotografije se mogu poslati na adresu foruma građana Zenica, a više informacija može se saznati na njihovoj Facebook stranici. Konkurs je otvoren do 25. marta 2021. godine, a najuspješnije fotografije bit će nagrađene.

U Forumu ujedno najavljuju da bi se Čimburijada uskoro mogla naći na nematerijalnoj listi kulturne baštine.

„Mi smo ovo vrijeme iskoristili da se maksimalno posvetimo pripremanju dokumentacije za nominiranje zeničke „Čimburijade“ na nematerijalnu listu kulturne baštine, u čemu imamo podršku Grada Zenica i federalnog ministarstva kulture i sporta-sektor za kulturno naslijeđe, od kojih smo dobili podatke i upute kako to učiniti“, dodao je Kadrić.

U Forumu građana Zenica apeluju na sve da ozbiljno shvate ovu tešku situaciju, te da odustanu od masovnog okupljanja, da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih kriznih štabova, jer samo tako možemo svi zajedno uticati da se situacija normalizuje. (R. Š.)