Negativan PCR test kao obaveza za ulazak u BiH?

FOTO: akta.ba

Još je neizvjesno da li će Vijeće ministara BiH donijeti odluku o uvođenju negativnog PCR testa za one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, sve je manje državljana Hrvatske koji iz pograničnih dijelova, dolaze u kupovinu u BiH.

Današnja slika graničnog prijelaza Izačić- tek poneko vozilo na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Strani državljani prilikom ulaska u našu zemlju moraju posjedovati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Međutim to se ne odnosi na sve strane državljane.

Ipak, i ovo bi se u narednom periodu moglo promijeniti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, Vlada KS je donijela zaključak da se od Vijeća ministara traži donošenje mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, za sve osobe koje ulaze u BiH. Povodom ovog zaključka oglasili su se predstavnici turističkih radnika. Oni, između ostalog, traže da se građani BiH izostave iz odredbe za negativan PCR test.

Pored naravno koronavirusa, razlog je i Odluka vlasti u Republici Hrvatskoj da građani te države prilikom ulaska iz Bosne i Hercegovine mogu bez carinjenja i plaćanja poreza uvesti robu u iznosu do 300 kuna. Sve ovo je itekako ostavilo traga u poslovanju domaćih firmi.

Ovom odlukom, smatraju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Republika Hrvatska pokušava zaštiti svoju trgovinu na način da njihovi građani što manje kupuju u drugim zemljama. I ovo će baš kao i pandemija koronavirusa uzrokovati smanjenje prihoda od indirektnih poreza u BiH.

 

akta.ba