Pokrenuta online peticija „Zahtjevamo javni registar pedofila u Federaciji BiH i povećanje kazni“

„Zahtjevamo javni registar pedofila u Federaciji BiH i povećanje kazni“ naziv je online peticije koju je pokrenula grupa zabrinutih roditelja iz Zenice s ciljem da se o ovoj temi što više priča kako bi se djeca na adekvatan način zaštitila.

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih evropskih država koja nema registar seksualnih prestupnika nad maloljetnicima te je problem pedofilije i seksualnog zlostavljanja maloljetnika još uvijek tabu tema.

Suzana Peša, jedna je od brojnih zabrinutih roditelja okupljenih u grupi koji su pokrenuli online peticiju u nadi da će njihov glas konačno neko i čuti.

“Mi zahtjevamo da svi prestupnici pravosnažne presude nemaju nikad više pravo da rade sa djecom i bitno nam je da ostanu registrovani u tom registru”, priča nam Suzana.

“Federacija BiH još uvijek nije sprovela i uvezala svoj krivični zakon sa Međunarodnim ugovorom o pravima djece, o zaštiti djece od seksualnog nasilja kao i bilo kojeg drugog nasilja, a na to se obavezala još 2013. godine. Mi čekamo da se počnu primjenjivati zakoni tim prije jer se u Republici Srpskoj od 2018. godine provode i poštuju. Peticiju „Zahtjevamo javni registar pedofila i veće kazne“ možete potpisati i to jedino ako vam je ispravna mail adresa koja se mora potvrditi. Do sada imamo puno potpisa, ali nam je želja da ih bude što više”, kaže naša sagovornica.

Nakon što dobiju značajan broj potpisa o rezultatima peticije planiraju upoznati zastupnike parlamenta Federacije BiH.

Peticiju možete pogledati na linku klikom OVDJE. (B. D.)