Počelo postavljanje deset solarnih klupa

Grad Zenica kontinuirano nastavlja s realiziranjem projekata koji imaju za cilj poboljšanje uslova života svih građana, prateći moderne svjetske trendove. Shodno tome, a nakon provedene javne nabavke, počela je realizacija projekta postavljanja deset solarnih klupa.

Iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica ističu da je vrijednost projekta 32.760 KM, a da će biti postavljenje dvije vrste modela solarnih klupa.

Lokacije na kojima će se postaviti solarne klupe bez naslona su Trg žrtava fašizma (plato ispred samoposluge „Bingo“ u naselju Crkvice), Ćire Truhelke kod dječijeg igrališta, ulica Aleja šehida (dvije kod sportskih terena). Po dvije solarne klupe sa naslonom bit će postavljene u ulici Branilaca Bosne (kod autobuskog stajališta), platou zgrade Uglovnica, te na Trgu BiH kod pozorišta.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, sa ciljem razvijanja atraktivnog „pametnog“ grada, koji inovativnim tehnologijama nastoji poboljšati život svojih građana poboljšavanjem kvaliteta života, podizanja bezbjednosti i unapređenja estetskog izgleda i funkcionalnosti urbanog mobilijara, počela je realizacija ovog projekta.

„Grad Zenica realizacijom projekta postavljanja solarnih klupa jasno pokazuje svoju opredijeljenost za zeleni razvoj, uz istovremeno pružanje dodatnih usluga za građane u vidu punjača za mobitele, WI-FI-a… U narednom periodu ćemo, također, nastaviti s projektima sličnog tipa. Zenica je dugo bila zapostavljen grad u kojem su projekti poput ovog bili misaona imenica. Kao četvrti grad u BiH, Zenica zaslužuje da se i u periodu koji je pred nama razvija i unapređuje“, kaže gradonačelnik Kasumović.