SAD izdale najviše upozorenje za putovanja u Crnu Goru, BiH na trećem mjestu

FOTO: Web

State Department objavio je nove preporuke Amerikancima za međunarodna putovanja, u okviru kojih se državljanima SAD savjetuje da zbog Covid-19 ne putuju u Crnu Goru za koju je izdato upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa.

Kako prenosi Glas Amerike, na internet stranici State Departmenta navodi se da bi putnici koji idu u Crnu Goru mogli da se suoče sa zatvaranjem granica i aerodroma, zabranama putovanja, naredbama da se ne izlazi iz kuće, zatvaranjem biznisa i drugim vanrednim uslovima zbog Covid-19.

State Department je saopštio da redovno procjenjuje i mijenja preporuke za međunarodna putovanja, na osnovu informacija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i trenutnih uslova u zemlji.

Upozorenje četvrtog nivoa je u decembru prošle godine, zbog Covid-19, dato za Kosovo, dok su Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija na trećem nivou gdje se Amerikancima savjetuje da preispitaju putovanje u te zemlje.

Na svojoj internet stranici CDC navodi da bi putnici trebalo da izbjegavaju sva putovanja u Crnu Goru, jer bi to moglo da poveća šansu za zarazu i širenje Covid-19.

Putnicima koji moraju da putuju u Crnu Goru savjetuje se da se testiraju jedan do tri dana prije putovanja, i da ne putuju ako čekaju rezultate, ako su testirani pozitivno ili su bolesni.

Tokom putovanja trebalo bi nositi masku, držati distancu od najmanje dva metra od ljudi koji nisu u istoj grupi, prati često ruke ili koristiti sredstvo za dezinfekciju, dodaje se.

 

N1