Pored objektivnih teškoća policija u ZDK uspješno dokumentuje krivična djela počinjena od strane migranata

Ilustracija

Poznato je da se policijske agencije u Federaciji Bosne i Hercegovine suočavaju sa objektivnim poteškoćama prilikom rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela počinjenih od strane migranata.

Navedeno proizilazi prvenstveno iz razloga, da kretanje i boravak članova migranske populacije na području naše države, i pored svakodnevih kontrola i legitimisanja, predstavlja dodatni problem za policijske službenike, u smislu praćenja kretanja i kontrole boravka istih na određenom području. Pored toga, činjenica da se ta lica svakodnevno kreću i da nemaju poznato boravište, predstavlja dodatnu poteškoću prilikom traženja navedenih lica i njihovog lociranja. Zbog svega navedenog, postupak identifikacije i pronalaska ovih lica, u slučajevima kada se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela i budu predmet policijske potrage, je posebno usložnjen i otežan.

I pored svih navedenih poteškoća, policija Zeničko-dobojskog kantona uspješno rasvjetljava i dokumentuje krivična djela počinjena od strane migranata, a naročito teža krivična djela koja dodatno uznemiravaju naše građane i javnost.

U tom smislu, a kao potvrda navedenog, bitno je pomenuti uspješnu akciju službenika Policijske uprave I u Zenici, na rasvjetljavanju razbojništva izvršenog od strane dva lica nad sedam migranata, uz upotrebu vatrenog oružja, dana 13.02.2021. godine, poslije ponoći, u devastiranoj zgradi društvenog doma “Raspotočje”, koji se nalazi u ulici Sarajevska, u Zenici. Tom prilikom, otuđen je novac i mobilni telefoni,  nakon čega su se izvršioci razbojništva dali u bjekstvo.

Operativnim i drugim aktivnostima poduzetim od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije utvrđen je identitet izvršilaca navedenog razbojništva, te su poduzete aktivnosti na lociranju i lišenju slobode istih. Zahvaljujući kvalitetnim operativnim saznanjima, te koordiniranom postupanju, juče, 15.02.2021. godine,  u poslijepodnevnim satima, osumnjičena lica su lišena slobode na području Donjeg Vakufa od strane pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Izvršenim pregledom lica, kod istih su pronađeni predmeti i novac koji potiču iz navedenog razbojništva.

Nakon preuzimanja lica, ista su sprovedena u zgradu Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada a radi se o licima: Y.H., rođen 1999. godine i A.E-M., rođen 2002. godine, oba lica državljani Maroka. Nakon izvršene kriminalističke obrade, te prikupljenih dokaza i obavještenja, navedena lica će u toku dana, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

U drugom slučaju, radi se o uspješnoj akciji službenika Policijske stanice Tešanj, o čemu smo tokom jučerašnjeg dana već dijelom informisali javnost, kojom je u kratkom vremenskom roku, brzom i efikasnom akcijom policije, otkriveno i lišeno slobode  lice Y.S., rođeno 1993. godine, državljanin Maroka. Navedeno lice se sumnjiči da je izvršilo krivično djelo “Ubistvo” iz člana 166. Krivičnog zakona Federacije BiH, na način da je dana 14.02.2021. godine, u 16,15 sati, ispred tržnog centra “Konzum” u mjestu Kraševo, općina Tešanj, izvršilo fizički napad, upotrebom hladnog oružja-noža, prema drugom migrantu, licu H.S., rođenom 1982. godine, državljanin Alžira, koje je tom prilikom zadobilo teže tjelesne povrede, životno ugrožavajuće, konstatovane u Općoj bolnici Tešanj, usljed kojih je lice i preminulo.

Nakon uviđaja, izvršenog pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, poduzete su intenzivne aktivnosti policijskih službenika na pretrazi terena i pronalasku osumnjičenog lica, te je istog dana, na području Tešnja, pronađeno lice Y.S. Izvršenim pregledom lica, policijski službenici su pronašli i oduzeli nož, kao i odjeću sa tragovima krvi, koji će biti predmet potrebnih vještačenja. Navedeno lice je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Tešanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, a dana 15.02.2021. godine, isto je  predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.