Nakon duge pauze, Mesud Pezer ovogodišnju sezonu otvorio prvim mjestom u Beogradu

FOTO: Zenicainfo.ba

Ovogodišnju sezonu najbolji bh. bacač kugle Mesud Pezer otvorio je prvim mjestom na Otvorenom turniru u Beogradu gdje je bacio kuglu na daljinu 20,59 metara. Bilo je, kako atletičari kažu, iz punog treninga.

„Iza mene jedan veliki odmor, zbog pandemije koronavirusa, a taj odmor mi je dobro došao da provedem slobodno vrijeme za svojim prijateljima i svojom porodicom. Napunio sam baterije, a 20,59 metara je moje prvo otvaranje. To je iz punog treninga, a sada sam počeo popuštati trening gdje mi je cilj Evropsko prvenstvo u Poljskoj od 4. marta. Želim da moja forma u tom periodu bude na najvećem mogućem nivou, da lagano uđem u finale i da se botrim za medalju“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Mesud Pezer, najbolji bh. bacač kugle.

Pezer je vlasnik državnog rekorda od 21,15 metara iz Birmingena 2018. godine, cilj u predstojećoj sezoni su baciti kuglu preko 22 metra. Koronavirus i bh. pasoš sa kojim je teško putovati po Evropskoj uniji dodatno Pezeru otežavaju planirane nastupe. Prvo u nizu ovogodišnjih takmičenja je Državno dvoransko prvenstvu u bacanju kugle u Sarajevu 6.februara koje se prvi put održava u našoj zemlji.

„Zbog više razloga teško mi je putovati po Evropskoj uniji. Moram da se snalazim i nastupam po balkanskim državama. Atletski savez Federacije BiH kupio je opremu za nastupe u dvorani, a po prvi put u Zetri će biti održano državno prvenstvo. To je veliki pomak za rad u zimskim uslovima, a moj cilj i cilj mog trenera Mehmeda Skendera jeste  rezultat preko 22 metra pred Olimpijadu u Tokiju. Vjerujem da ću obradovati sve u našoj zemlji i osvojiti medalju na jednom velikom takmičenju“, optimista je Mesud Pezer.

Balkanijada je na programu 20. februara u Istanbulu, a Međunarodni miting u Beogradu je četiri dana poslije. Prva velika provjera mogućnosti bit će početkom marta na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Poljskoj, a konačan cilj Mesuda Pezera je Olimpijada u Tokiju. (M. P.)