Zenički atletičari odličnim rezultatima otvorili novu sezonu

Vikend je rezervisan za pobjede, a ovo je ukratko rezime nastupa zeničkih atletičara na takmičenjima u našoj zemlji i regionu tokom zadnjeg vikenda u januaru.

Pobjedonosni niz otvorio je najbolji bh. atletičar Amel Tuka trijumfom u Padovi u trci na 400 m sa vremenom 48.64 sekundi. Nakon prve pobjede u novoj godini Amel je istakao da je ovo bila jedna od laganijih trka za njega što pokazuje i rezultat.

“Ovo je bila jedna od ”laganijih” trka za mene što pokazuje i rezultat koji sam istrčao danas. Svaka pobjeda je jako važna, daje motiv i ulijeva samopouzdanje za naredne trke. Ono što je zanimljivo u ovoj trci jeste da samo prošao jako sporo prvih 200m na 24.1, tako da smo skoro spojio dva kruga jednako što je treneru, a i meni odličan pokazatelj za naredne trke koje me očekuju na 800 metara”, rekao je Tuka nakon pobjede.

Najbolji bh. bacač kugle Mesud Pezer na startu sezone osvojio je prvo mjesto na  „World Atletics Indoor Championships Beograd 22“, atletskom turniru. Zenički atletičar bacio je kuglu na daljinu od 20,59 m.

“Sretan sam što sam sezonu otvorio osvajanjem prvog mjesta na ovom turniru na kojem redovno učestvujem zadnjih nekoliko godina. Nadam se da će ova sezona takmičenja ići svojim normalnim tokom jer osjećam se spreman za velike rezultate u ovoj godini“, izjavio je Pezer nakon nastupa u Beogradu.

Na domaćim atletskim terenima bilo je također živo. U organizaciji Atletskog kluba “Zenica”, na zatvorenom atletskom poligonu održan je  Otvoreni miting u dvorani. Takmičenje je održano i disciplinama skok u dalj i troskok. Od zeničkih atletičara najbolji je bio Sedin Heco, koji je ostvario dvije pobjede u obje discipline. Njegova klupska kolegica Sara Bajramović bila je prva u skoku u dalj, dok je u troskoku bila druga.

Irna Kapković izborila je drugo mjesto u disciplini skok u dalj dok je u troskoku bila  treća.

Narednog vikenda u Sarajevu i Zenici održat će se još jedno takmičenje u dvorani u disciplinama 60 m i 60 m prepone, skok u vis i bacanje kugle. Naredne subote u Beogradu je na programu „Otvoreni atletski miting“ na kojem će nastupiti i nekoliko zeničkih atletičara. (M. P.)