RUDNIK ZENICA: Blokada računa prijeti obustavom proizvodnje

FOTO; Zenicainfo.ba

Blokada računa Rudnika mrkog uglja Zenica, uvedena 7. januara od strane Porezne uprave FBiH zbog poreznog duga, stvara značajne poteškoće u svakodnevnom radu i poslovanju.

Blokada je privremeno stavljena van snage polovinom januara radi isplate decembarske plate, ali je nakon toga ponovo nametnuta što je stvorilo problem organizovanja kontinuiteta proizvodnje i posljednjih dana u nabavci osnovnih repromaterijala, potvrdio je danas u izjavi za RTV Zenica vršilac dužnosti direktora Dragan Peranović.

Pri tome je izrazio očekivanja da bi u ovih dan-dva moglo doći do dogovora ovlaštenih koji su zaduženi za rješavanje ovog problema, kako bi se ove sedmice moglo početi normalno raditi.

“U suprotnom”, kako kaže, “mogao bi biti obustavljen proces proizvodnje.”

Direktor Peranović je potvrdio da je trenutno iznova aktuelna prodaja hotela „Rudar“.

Prodaja je započeta prošle godine, ali iz proceduralnih razloga je obustavljena, a u međuvremenu su otklonjene prepreke i nastavlja se aktivnost prodaje ovog objekta, za koji postoje zainteresovani kupci.

“Sredstva od prodaje bi se usmjerila za izmirenje obaveza po osnovu doprinosa za 38 radnika Rudnika Zenica koji su stekli uslove za penzionisanje, koji su i dobili rješanja o penzionisanju, ali čekaju na uplatu doprinosa.” (Š. B.)