Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP Zenica slavi 70 godina postojanja

FOTO: Zenicainfo.ba

Prva premijera dječije predstave, 1951. godine osnovanog Pionirskog pozorišta pri Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici bila je bajka „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića, a odigrana je tačno na današnji dan prije 70 godina, čime današnja Dječija, omladinska i lutkarska scena pozorišta u Zenici bilježi vrijedan jubilej.

U proteklih, plodotvornih sedam decenija kontinuiranog rada u 196 premijernih predstava za djecu učestvovalo je više od 1.500 glumaca, a Dječija, omladinska i lutkarska scena postala je izuzetno društveno značajna u ulozi vaspitača niza generacija najmlađe pozorišne publike u Zenici i njihovom dramskom i pedagoškom odgoju,dok je svojim učešćem na brojnim festivalima, susretima i smotrama u našoj zemlji i van nje, te osvojenim nagradama, ova scena postala jednim od simbola kulture ovog grada i na znatno širem prostoru.

Danas na njihov 70. rođendan ulaze u produkciju i nove lutkarske predstave “Psić boje neba“, koja bi premijerno trebala biti izvedena krajem februara. (V. J.)