Montažne kuće iz BiH idu na tržište SAD

FOTO: biznisinfo.ba

Jedan od najzdravijih dijelova prerađivačke industrije kod nas – drvna industrija, u vrijeme pandemije našla se pred velikim izazovom. Iako je kriza opasnost za sve, za drvoprerađivače kreirala je šansu za razvoj i tehnološki napredak.

Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine.

U jeku pandemije koronavirusa, kada izvoz opada i prodaja stagnira, iz Semberije je put Evrope i svijeta otišlo 50 posto montažnih kuća više nego u 2019. godini.

Jedina bijeljinska kompanija koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća uspjela je da u godini pandemije poveća prodaju i otvori nova tržišta.

“Prodali smo robe više nego što smo mogli da zamislimo. Ono što hoću da istaknem je da je ‘Steko centar’ ove godine imao proizvodnju veću za 53-54 odsto, što je nevjerovatno pod kakvim smo uslovima radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije, Hrvatska se otvorila nevjerovatno, otvorila se Holandija kao jedno novo tržište”, navodi Milenko Stevanović, vlasnik firme  “Steko centar”, Bijeljina.

Početkom marta prodat će i prvu kuću na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a uspjeli su da zaposle i nove radnike.

“Steko centar je uspio da dogovori proizvodnju za šest mjeseci naredne godine. Uspio je da zadrži broj radnika od prošle godine i imali smo priliku da zapošljavamo nove radnike. Broj se povećao”, navodi Stevanović.

U Privrednoj komori Republike Srpske ističu da je ovo bila dobra godina za drvoprerađivače i dodaju da je najveći problem u ovom sektoru bio nedostatak radne snage.

“Oni, prema informacijama koje mi imamo, nisu imali nekih velikih problema, odnosno raskida ugovora. Oni koji su bili zaključeni prije početka pandemije, gotovo su normalno radili. U zadnje vrijeme pojavio se problem nedostatka radne snage – da se ispoštuju ugovori koji su sklopljeni sa ino partnerima”, kaže Anto Gajić, predsjednik Područne Privredne komore Bijeljina.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza proizvoda drvne industrije je gotovo milijardu maraka. Plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje.

“Moram reći da su najznačajnija izvozna tržišta zemlje Evropske unije, izvoz u Njemačku je porastao, u Holandiju, u Poljsku za 25 odsto i dalje, da ne nabrajam, Švicarsku, Češku, Dansku, Tursku…porastao je izvoz uodnosu na isti period prošle godine”, istakla je Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvoz drvenih montažnih kuća u prvoj polovini 2020. godine bio je veći za osam odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Predviđanja za 2021. godinu su da će mnoge kompanije iz ovog sektora preispitati i promijeniti lance snabdijevanja i dostave sirovine i gotovih proizvoda, izvještava BHRT.

 

biznisinfo.ba