Dva nova studijska programa prvog ciklusa na Metalurško-tehnološkom fakuletetu u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Skupština ZDK na posljednjoj sjednici, između ostalog, odobrila je pokretanje dva nova studijska programa prvog ciklusa na Metalurško-tehnološkom fakuletetu u Zenici, a riječ je o Zaštiti na radu i zaštiti od požara, te Inženjerstvo zaštite okoliša.

“Radi se o vrlo atraktivnim studijima, pogotovo o studiju Zaštite na radu i zaštite od požara, jer ćemo mi biti prvi fakultet na prostoru Federacije BiH sa ovim studijem, koji će se kasnije dijeliti na dva usmjerenja”, navodi profesor doktor Farzet Bikić, dekan zeničkog Metalurško-tehnološkog fakuleteta.

“Inače potreba za kadrovima, koji će se obrazovati na pomenutim novim zeničkim studijima je velika, tim prije što novi Zakon o radu predviđa da svako preduzeće ima inženjera zaštite na radu kao i inženjera zaštite od požara, a legislativa Evropske unije će tražiti da imamo i inžinjera zaštite okoliša i to su neki tokovi koji nas na neki način konektuju na put približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, pojašnjava dekan zeničkog Metalurško-tehnološkog fakuleteta.

Upis studenata na nove studijske programe Zaštite na radu i zaštite od požara, te Inženjerstva zaštite okoliša, na pomenutom zeničkom fakultetu planiran je od iduće akademske godine, a do tada će se obaviti promocija ovih studija, ali i obezbjeđenje potrebnih kadrova, koji će implementirati nastavu na ovim studijskim programima. (V. J.)