Britanska organizacija “Headley trust” odabrala zenički Muzej za realizaciju projekta “Museum heritage modeling”

FOTO: Zenicainfo.ba

Uprkos restrikcijama koje je nametnula epidemije, Muzej grada Zenice uspijeva da održi zavidan nivo programskih aktivnosti edukativnog karaktera.

Tako će već u januaru ući u realizaciju projekta koji se finansira iz Velike Britanije.       Britanska organizacija “Headley trust” odabrala je zenički Muzej za realizaciju projekta nazvanog „Museum heritage modeling“.

Radi se, objašnjava nam muzejska pedagoginja Lejla Agić, o izradi funkcionalnih muzejskih maketa. Muzej grada Zenice je nosilac projekta, a partneri Srednja umjetnička škola iz Sarajeva i Muzej Hercegovine iz Trebinja.

“Za nas je”, ističe Lejla Agić, “vrlo značajan projekat jer nas je prepoznala organizacija koja uživa međunarodni ugled. S druge strane značajno je što se u našoj muzejskoj insituciji već dugo nisu izrađivale makete koje danas predstavljaju jedan raritetan način predstavljanja onoga što se dešava u muzeju, a dosta je funkcionalan i efikasan za djecu“, kaže pedagoginja zeničkog muzeja.

Jedan od ciljeva projekta je restaurirati makete koje Muzej grada Zenice posjeduje a u čemu će nam pomoći Muzej Hercegovine.

“Mi nastojimo da napravimo nove makete tipa tradicionalne bosanske kuće ali da to ne budu makete zatvorene pod zvonom nego zaista funkcionalni opipljivi muzejski eksponati koji će dočarati svakodnevni život unutar tradicionalne bosanske kuće sa detaljima kojima će djeca moći da se igraju“, kaže Lejla Agić.

Ugovor o realizaciji projekta je već potpisan i on će biti aktivan već početkom januara naredne godine. (D. T.)