Oporavak od koronavirusa traje najmanje tri mjeseca

FOTO: Zenicainfo.ba

Zavisno od simptoma oporavak od koronavirusa traje najmanje tri mjeseca. Ljekari savjetuju da nakon oporavka svaki izliječeni pacijent uradi sistematski pregled koji uključuje obavezan ultrazvuk srca.

“Što se tiče imunološke otpornosti organizma ona sigurno traje do godinu dana a kod nekih pacijenata smo utvrdili da uopšte nije ni razvijena jer nije došlo do velikog razvoja bolesti”, kazao je doktor Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice “prim. dr. Abdulah Nakaš” iz Sarajeva.

U odnosu na zemlje u okruženju za sada smo zemlja sa najmanje novozaraženih, ali doktor Drljević kaže kako to uopšte ne mora ništa značiti.

“Ne testiramo dovoljan broj ljudi, često testova i nemamo tako da ove brojke ne smiju nas zavarati. Mogu a i ne moraju nešto da znače. Mi sada trebamo da brinemo šta sve moramo i možemo učiniti da sačuvamo zdravstveni sistem koji treba na adekvatan način da odgovori ovom iskušenju odnosno da zbrinemo sve veći broj oboljelih”, kazao je doktor Drljević.

U protekla 24 sata na području Federacije BiH registrovano je 738 novozaraženih, oporavljena su 943 pacijenta dok je trenutno aktivno 17.639 slučajeva COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je 36 smrtnih ishoda. (B. D.)