Pojačanim kontrolama i pregledima u Maglaju pronađena opojna droga

FOTO: MUP ZDK

U proteklom periodu, policijski službenici Policijske stanice Maglaj su pojačanim kontrolama i pregledima lica intenzivirali mjere i radnje na preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

Poduzimajući naznačene aktivnosti, policijski službenici su pojedinačnim pregledima pronašli i oduzeli oko 400 grama biljne i praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, vatreno oružje nepoznate marke i kalibra, te određenu količinu municije.

U svim slučajevima pronalaska sporne materije, lica kod kojih je pronađena su lišena slobode, zadržana u službenim prostorijama i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, dok je pronađena materija fotografisana, izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja. Tačnije, lišena su slobode lica: H.N., M.A., G.S., O.E., B.A., S.R., M.V., G.A., Dž.D., B.A., O.S. i O.M., sva lica iz Maglaja.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, kriminalistički istražitelji će protiv osumnjičenih lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH. U jednom slučaju je zadokumentovano i krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, kao i krivično djelo “Posebni slučajevi krivotvorenja isprave” iz člana 374. Krivičnog zakona FBiH, kada je prilikom kontrole putničkog motornog vozila “Mercedes”, u mjestu Novi Šeher, utvrđeno da se na vozilu nalazi ručno pravljenja registarska tablica. Pored toga, zadokumentovano je i krivično djelo “Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje” iz člana 358. Krivičnog zakona FBiH.

Takođe su u dva slučaju od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u saobraćaju, lica O.E. i H.N., oba lica iz Maglaja, privremeno oduzeta putnička motorna vozila “Audi” i “Passat”.

Poduzimajući naznačene aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, te zavedenim kriminalističkim obradama, kriminalistički istražitelji Policijske stanice Maglaj su došli do korisnih operativnih saznanja, koja će biti korištena u daljnjim aktivnostima na preveniranju i dokumentovanju slučajeva zloupotrebe opojnih droga. U navedenim radnjama, iskazan je visok stepen koodinacije i zajedničkog rada timova kriminalističke i uniformisane policije, gdje su poseban doprinos i pomoć pružili timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

MUPZDK