Čelnici Čelika zahtjevaju promjene u ligi: Košarkaši Čelika sutra dočekuju ekipu Bratunca

FOTO: Zenicainfo.com

Košarkaško prvenstvo BiH nastavalja se narednog vikenda utakmicama 8. kola. Pobjedom protiv Bosne u Sarajevu, zenički košarkaški vratili su samopouzdanje i ušli u pobjednički ritam. U sutrašnji meč sa Bratuncom ulaze sa tri uzastopne pobjede. Ekipa je stabilna i zdravstveni bilten osim nekih manjih povreda je dobar. Ipak koronavirus je poremetio normalan tok lige i ekipama stvorio mnogobrojne probleme. Iz Čelika su na adresu košarkaškog saveza BiH uputili dopis sa prijedlogom da se sezona u nastavku organizuje na drugačiji jeftiniji način.

„Teško je predvidjeti šta nas u narednom periodu očekuje u čitavoj ligi. Zbog toga smo mi na neki način izrazili svoju zabrinutost sistemom takmičenja u narednom periodu, koji ekipe na neki način dovodi u neravnopravan položaj. Neka ekipa koja ima više zaraženih ili oboljelih igra protiv ekipe koja je zdrava. Za sada smo prisiljeni igrati ovaj način takmičenja. Radi se o tome da kompletan sistem otvara mnogo pitanja, kao što su pripreme, igrači, motivacija, trškovi i drugo. Zamolili smo čelnike KS BIH da vide da li su ovo najbolje opcije ili neke druge, a do sada nismo dobili odgovo“, izjavio je na današnjoj press konferenciji Goran Bulajić, predsjednik OKK Čelik.

I trener Josip Pandža dijeli mišljenje predsjednika Bulajića.

„Smatram da je neregularan tok takmičenja. Nije pitanje za strah od našeg potencijalnog ispadanja, već je vezana priča za to, svi klubovi nisu u istom položaju. Automatski liga ide u neregularnost. Mora se naći bolji sistem takmičenja. Ovo je sistem koji je preskup i ne dodnosi nam benefite. U ovoj situaciji da nema publike, a moramo praviti budžet, te u ovim okolnostima trošimo previše sredstava. Interes nam je da i naredne godine budemo premijerligaši, a moj je prijedlog da se liga zatvori i da se ne ispada ove godine. Onda bi mogli u ovoj sezoni više računati na domaće igrače, a tražeći rezultat zanemarujemo domaće igrače“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Josip Pandža trener OKK Čelik.

Kada je u pitanju susret protiv Bratunca, Pandža je mišljenja da se bez obzira na njihov trenutni omjer i mjesto na tabeli radi o ozbiljnom protivniku. Od svoje ekipe zahtjevat će da se maksimalno fokusiraju na protivnika i igru i da ne smije biti opuštanja. Još jedna pobjeda vratila bi Čelik u vrh tabele, a na manje povrede žale se Dedić i Gavrić, ali je Pandža mišljenja da će biti obojica spremni za utakmicu.

„Što se tiče Bratunca mislim da se radi o jednoj ozbiljnoj ekipi koja dobro pokrivena na svim pozicijama. Njihov rezultat 1:3 nije odraz pravog kvaliteta, to zna da zavara. Ova utakmica je važna za nas zbog toga što smo vezali tri pobjede i pobjeda bi nam dobro došla da nastavimo pobjedonosni niz i da potvrdimo broj na strani protiv Bosne, te da se učvrstimo na vrhu tabele“, poručio je košarkaš Srđan Gavrić.

Utakmica 8. kola Čelik-Bratunac igra se sutra 21. novembra u Areni Husejin Smajlović od 17 sati bez prisustva publike. Nakon toga u srijedu 25. novembra u planu je i zaostala utakmica Čelik-Čapljina.