ZENIČANKA SANELA O ISKUSTVU SA KORONOM ZA RTVZE: “Zašto mi uopće plaćamo zdravstvo, ako moramo da se testiramo u privatnim ustanovama?”

FOTO: Web (Ilustracija)

Jedna naša sugrađanka podijelila je s redakcijom RTV Zenica neugodno iskustvo. U momentu kada je posumnjala na zarazu koronavirsom, prijavila se u kovid ambulantu zeničkog Doma zdravlja, gdje je nisu testirali.  

Zbog nestašice testova, još je na snazi odluka Kriznog štaba, prema kojoj se za sada vrše testiranja prvog prioriteta, a to su zdravstveni djelatnici i bolnički pacijenti. Zato je Sanela platila za test 180 konvertobilnih maraka, kako bi mogla pravdati izostanak s posla.

Sanela je bankovna službenica koja se prošle sedmice, sa simptomima koronavirusa, javila u kovid ambulantu zeničkog Doma zdravlja. Ordinirajući ljekar joj je propisao terapiju i sugerisao joj kućnu izolaciju, na period od dvije sedmice.

„Slikali su mi pluća, dali neke lijekove koje inače daju pozitivnim pacijentima i rekli da ne testiraju i da nemaju testova i da se javim u privatnu ambulantu da se testiram, ako želim”, ispričala nam je Sanela.

Ta njena želja, bolje-reći potreba da pribavi valjan nalaz testiranja na kovid, potreban u postupku otvaranja bolovanja kod ordinirajućeg ljekara u svim varijantama izostanka s posla zbog sumnje na zarazu koronavirusom, Sanelu je koštala 180 konvertibilnih maraka.

“Zato postavljam pitanje: zašto se igraju s nama; zašto ne testiraju; objavljuju rezultate, na osnovu čega; ko će snositi troškove, jer mi se moramo privatno testirati da možemo regularno otvoriti bolovanje i zašto mi uopće plaćamo zdravstvo, ako moramo da se testiramo u privatnim ustanovama”, kaže Sanela.

S obzirom da Sanelin slučaj nije usamljen, dr. Adnana Jupića, pitali smo: kako je moguće da potencijalni prenositelji zaraze imaju ovakav tretman u ustanovama zdravstvene zaštite.

Po novoj odluci Kriznog zdravstvenog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, u očekivanju isporuke i trenutne nestašice testova na kovid, zdravstvene ustanove imaju obavezu testiranja po kriteriju prvog prioriteta, a to su zdravstveni radnici sa razvijenim simtomima kovid infekcije i bolnički pacijenti.

dr. Adnan Jupić

„Prioritet jedan su zdravstveni radnici sa simptomatologijom, najbitniji za pružanje zdravstvene zaštite i hospitalni pacijenti. Ja se nadam da će ova situacija trajati tri-četiri dana maksimalno. Kada dođe nova količina testova koja je već i plaćena, veći broj ljudi će se moći podvrći testiranju“, pojašnjava dr, Jupić i dodaje:

„Tražimo sredstva iz budžeta ZDK, jer ne možemo se više ni na koga osloniti. Nabavit će se veća količina, 30 do 40 hiljada testova, čime bi problem riješili do marta ili aprila. Ja se nadam da će do tad stvari biti puno drugačije”, kaže Jupić.

Ministar navodi da nema nikakvu zvaničnu informaciju o ovakvim slučajevima. One koji imaju primjedbe o postupcima nadležnih ljekara pozvao je da reaguju u pisanoj formi, na osnovu čega će se poduzeti odgovarajući koraci. O mogućoj refundaciji troškova testiranja u privatnim zdravstvenim ustanovama, kazao je kako je to pitanje za Fond zdravstvenog osiguranja.

On je dodao da će situacija sa nestašicom kovid testova potrajati još dan-dva do isporuke naručenih sedam hiljada testova koji će biti raspoređeni po zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu. Nakon toga, bit će moguća testiranja svih ostalih za koje se pokaže potreba. Do tada – jedine mjere zaštite su maska, samoizolacija i odgovornost prema sebi i drugima. (Sanja Stević)