Završeni radovi na izgradnji magistralnog cjevovoda i polaganja gasovoda na relaciji Radakovo – Putovići

FOTO: Zenicainfo.ba

Kao završetak radova na izgradnji magistralnog cjevovoda i polaganja gasovoda na relaciji Radakovo – Putovići danas je asfaltirana dionica saobraćajnice u ulici Bistua Nova.

Radovi su obuhvatali izgradnju magistralnog cjevovoda Putovići – Radakovo, kao i gasovoda u dužini od oko 5,5 km.

“Magistralna vodovodna linija Putovići – Radakovo povezuje gradski sistem vodosnabdijevanja s rezervoarom Putovići u koji će se dopremati voda iz sistema Plava voda, a čime se obezbjeđuju dodatne količine vode za Grad Zenica i stvaraju bolji uvjeti za vodosnabdijevanje. Osim toga stavljanjem u funkciju nove vodovodne linije omogućeno je priključenje na gradsku vodovodnu mrežu potrošača na potezu od Perinog hana do Putovića za koje je moguće gravitaciono snabdijevanje vodom putem nove vodovodne linije”, kazala nam je Dženana Sivac Nezić, portparolka JP ViK.

Paralelno sa izvođenjem navedenih radova izvršeno je i polaganje gasovoda čijom izgradnjom su stvoreni uvjeti za gasifikaciju naselja koja gravitiraju ovom dijelu grada. Kako bi se nakon višemjesečnih radova konačna rekonstrukcija i uređenje saobraćajnice izveli na što kvalitetniji način odlučeno je da se asfaltira saobraćajnica u punom profilu i to uz participaciju Gradske uprave, zatim Autocesta Federacije u okviru tzv. prijateljskog okruženja, te JP VIK. Ovo preduzeće je participiralo u asfaltiranju saobraćajnice u dužini od oko 1.800 metara što je u skladu sa prekopom za polaganje nove vodovodne linije.

Ranije je na ovom području izvršeno asfaltiranje saobraćajnice sredstvima Gradske uprave. (A.Huskić)