Međunarodni dan svjesnosti o mucanju: U BiH 30.000 ljudi sa ovim zdravstvenim problemom

FOTO: Web

Svjetski dan svjesnosti o mucanju obilježava se danas, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o ovom problemu i teškoćama sa kojima se susreću osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, od kojeg u svijetu pati 70 miliona, a u našoj zemlji oko 30.000 ljudi.

“Mucanje je jako kompleksan i individualan problem, jer ne postoje dvije osobe, koje mucaju na isti način, a razlikuju se i uzroci, simptomi ali i situacije, u kojima se javlja ovaj zdravstveni problem”, pojašnjava Amer Zildžić, predsjednik Udruženja za podršku osobama, koje mucaju u BiH, nazvanog „Moj slobodan govor“.

Ovo Udruženje sa sjedištem u Sarajevu, unazad godinu dana okuplja i nastoji pružiti podršku ovoj populaciji u našoj zemlji, radeći najviše online, zbog aktuelne epidemije korona virusa.

“Mucanje zapravo nije samo govorni problem, nego i komunikacijski, a da bi se on smanjio ili prevazišao potrebno je raditi na svim komponentama: govoru, tehnikama govora, sampouzdanju, prevazliaženju straha i slično”, ističu u Udruženju „Moj slobodan govor“, napominjući da generalno u našem društvu vlada veliko nerazumijevanje prema osobama koje mucaju, čemu je uglavnom najčešći uzrok nepoznavanje ovog problema, a sve to dovodi i do neadekvatnog tretmana ovih osoba.

“Nema nikakvog razloga da se o ovome ne priča, pa otvoreni razgovor o ovom problemu, počev od porodice pa nadalje, uz razumijevenje i strpljenje, može mnogo pomoći osobama koje mucaju”, naglašava Amer Zildžić, predsjednik Udruženja za podršku osobama, koje mucaju u BiH. (V. J.)