Radionica o prevenciji etnonacionalizma i nasilnog ekstremizma u BiH

FOTO: Zenicainfo.ba

Atlanska inicijativa danas je u Zenici organizovala radionicu u okviru projekta „Prevencija etnonacionalizma i nasilnog ekstremizma“, koji podržava Nizozemska ambasada u BiH.

Udruženje građana Atlantska inicijativa iz Sarajeva je nevladina i neprofitna organizacija za promicanje euroatlantske ideje u Bosni i Hercegovini.

Predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja o etnonacionalizmu i nasilnom ekstremizmu u BiH koje je Atlanska inicijativa provela početkom 2020. godine.

Rezultati pokazuju da su ekstremni desničarski narativi u BiH sve prisutniji i višeslojniji, te da stvaraju sve značajniju društvenu distancu i nezadovoljstvo građana.

“Rezultati istraživanja jesu zabrinjavajući, ali smo dobili i odgovor da niz, kako nevladinih organizacija tako i nezavisnih medija želi da radi na prevenciji ovog problema”, naglasila je Majda Halilović, predstavnica Atlanske inicijative.

Ambasador Nizozemske u BiH, Njegova Ekselencija, Reinout Vos je u izjavi medijima istakao, da je cilj njegove zemlje stabilnost i sigurnost zemalja Zapadnog Balkana, te da je uspostavljena mreža sigurnosti koja usko sarađuje sa više organizacija.

Reinout Vos

“Između ostalog, testirana je metoda za rehabilitaciju bivših boraca sa stranih ratišta”, kazao je ambasador Nizozemske.

Na radionici u Zenici je ukazano, da je na globalnom nivou došlo do porasta nasilnog ekstremizma, krajnje desnice i radikalizma.

Sekretar Međureligijskog vijeća Zenica, Kenan Hodžić govorio je na temu „Uloga vjerskih zajednica i međureligijskog vijeća u smanjenju etničke distance i prevenciji nasilnog ekstremizma“.

“Uloga vjerskih zajednica unutar Međureligijskog vijeća je da relaksiramo situaciju”, ukazao je Hodžić. (Š. B.)