Gradski debatni klub „Agora“ organizovao Malu školu debate

FOTO: Zenicainfo.ba

Gradski debatni klub „Agora“ iz Zenice u saradnji sa Udruženjem „Naša Djeca“, a kao dio USAID-ovog projekta PRO- budućnost, koji provodi CRS sa partnerima, ove jeseni organizuju Malu školu debate, nazvanu „A sada Mir“, namijenjenu učenicima sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola.

“Cilj nam je približiti vrijednosti debate najmlađim članovima društva, a u cilju promovisanja pomirenja i saradnje u našoj zajednici”, pojašnjava Danko Damjanović, debatni trener u Klubu „Agora“.

Ono što će učesnici Male škole debate, tokom njenog trajanja učit će pojedine opće potrebne vrijednosti kao što su: vještine kulture dijaloga, lijepog govorenja i aktivnog slušanja, zatim kritičko promišljanje i pronalaženje provjerenih informacija, a istovremeno će širiti i interesovanja i svijest o važnosti volonterizma i društvenog angažmana.

Ovih dana u toku je poziv zainteresovanima za učešće u Maloj školi debate, a radionice bi, kako je planirano, trebale početi već tokom novembra, te će se u zavisnosti od epidemiološke situacije odvijati ili u vanjskom prostoru ili u zgradi zeničkog Muzeja.

“Tokom Male škole debate bit će organizovane sedmične radionice, zatim prisustvovanje polaznika studentskim debatama, te učešće u interaktivnim radionacama iskusnih debatnih trenera, a kao završnica Male škole debate bit će održana i revijalna debata, tokom koje će učesnici moći pokazati sve ono što su prethodno savladali i naučili tokom debatne škole”, navodi Danko Damjanović, debatni trener u Klubu „Agora“. (V. J.)