Stanje u ZDK: Od početka godine do 20. septembra obavljene ukupno 352 inspekcijske kontrole

FOTO: Zenicainfo.ba

„Nadležnosti između federalnog, kantonalnih, gradskih i općinskih sanitarnih inspekcijskih službi nisu zakonski podijeljeni, te  svi mogu postupati po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i kontrolisati poštivanje preporuka“, naglasila je za RTV Zenica Alisa Avdić, kantonalni sanitarni inspektor pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK, dodajući da je  za potpunu informaciju o stanju u kantonu, u smislu poštivanja preporuka, neophodna i informacija od svih općina.

Alisa Avdić

„Osim općine Doboj-Jug, sve općine u ZDK, imaju sanitarnog inspektora. Kantonalni sanitarni inspektori kontinuirano provode inspekcijske kontrole, te su od početka godine do 20. septembra obavljene ukupno 352 inspekcijske kontrole, od toga su 283 po naredbama Kriznih štabova. Kontrole su vršene u pekarama, frizerko-kozmetičkim salonima, trgovinama, supermarketima, ustanovama za smještaj starih lica, obdaništima, ugostiteljskim objektima, otvorenim bazenima. Obavljane su  tokom septembra i nastavit će se, a planirano je, obzirom da je školska godina u toku, i dalje  provoditi inspekcijske kontrole u osnovnim i srednjim školama na području Kantona. Do 20. septembra kontrolisano ih je sedamnaest. Prema  svim subjekatima, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, bit će poduzete Zakonom predviđene mjere. U ovom periodu je izdato 581 rješenje o zabrani kretanja. Kad je u pitanju javni gradski prijevoz, od sredine maja do septembra, zaprimili smo 17 službenih zabilješki kantonalnih inspektora za cestovni promet, koji su u okviru redovnih inspekcijskih aktivnosti  kontrolisali i poštivanje preporuka ZZJZ BIH za javni gradski prijevoz u kontekstu pandemije virusom COVID-19. Do sada smo postupili u sedam slučajeva i poduzeli Zakonom predviđene mjere, a po ostalim postupak će biti proveden u narednom periodu“, istakla je inspektorica Avdić.

„Obavlja se stalna i kontinuirana kontrola i svakodnevno dopunjavaju i bilježe podaci “, napominje Ervin Rizvan, kantonalni inspektor za cestovni promet,

„Od 18. maja obavljena je ukupno 41 kontrola subjekata koji obavljaju javni prijevoz. Utvrđeno je da se 23 prijevoznika ne pridržavaju preporuka sprječavanja širenja epidemije.“

„Pri ZDK djeluje jedan sanitarni inspektor i dva po ovlaštenju. Nastojanja su da se njihov broj, obzirom na opseg djelovanja, u narednom periodu poveća“, dodala  je inspektorica  Avdić.

Iz Gradske uprave stalnim apelima nastoje potaknuti građane da ne zaboravljaju da je velika odgovornost upravo na njima, jer pridržavanjem uputa nadležnih direktno djeluju na smanjenje širenja virusa Covid-19. (Zijada Ramić)