Članice “Radionice za izradu narodnih nošnji” u KUD “Gradina-Gradišće” ugostile gradonačenika Kasumovića

FOTO: Zenicainfo.ba

Petnaest članica sekcije “Radionica za izradu narodnih nošnji” u Kulturno-umjetničkom društvu “Gradina-Gradišće”, danas su ugostile gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića. Pažnju su privukle svojim predanim radom i izradom tradicionalnih narodnih nošnji, koje su svojom autentičnošću već  izuzetno cijenjene među onima koji nastoje očuvati bosanskohercegovačku baštinu.

„Prije godinu dana mještanke MZ Smajići sašile su posteljine za zeničke planinarske domove što je potpomognuto donacijom Grada Zenica. Ovo je još jedan primjer da se željom, voljom i dobrom organizacijom mogu postići zapaženi rezultati i obaviti dobar posao. Grad Zenica prepoznaje takav rad i nastoji pomoći. Današnji dolazak u Društveni dom MZ „Gradšiće“ iskoristit će se za razgovor na koji način pomoći njihov rad. Narodne nošnje koje su djelo vrijednih ruku aktivistica ove sekcije dobro će doći svim zeničkim kulturno-umjetničkim društvima, a dogovorena saradnja mogućnost je da sredstva koja su usmjerena za te namjene društvima budu uručena ovoj sekciji koja će šiti nošnje za potrebe svih. Izuzetnim uzorcima pokazale su da će ispuniti očekivanja, te će im Gradska uprava doznačiti potrebnu finansijsku potporu, pomoći da dalje djeluju i napreduju”, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

“‘Radionica za izradu narodnih nošnji’ sekcija je koju čini petnaest aktivistica. Nastoje biti društveno korisne i u svoje slobodno vrijeme bavimo se šivanjem narodnih nošnji. Nastojimo očuvati tradiciju, uz druženje razmjenjujemo ideje do konačnih rezultata, a vodeći se izvornim izgledom narodnih nošnji. Naš trud nije ostao nezapažen, nadamo se da ćemo sredstvima doznačenim od Gradske uprave napredovati  i da će nošnje krasiti manifestacije u kojima će učestvovati zenička kulturno-umjetnička društva. Imamo volju i želju da doprinesemo lokalnoj zajednici, a sada i pomoć Grada Zenica“,  rekla je Envera  Talić, članica UO KUD „Gradina-Gradišće“.

 

Zijada Ramić