Novi projekt Zeničke razvojne agencije ZEDA – “iNovaNet”

FOTO: Zenicainfo.ba

“‘iNovaNet’, odnosno ‘Inovativna tehnologija za snažnije kompanije i unapređeno poslovno okruženje’, novi je projekt Zeničke razvojne agencije ZEDA, te će započeti 15. septembra ove godine, a temelji se na principima prenosa znanja i iskustava partnera u inovativnim tehnologijama i unapređenju infrastrukture, koja bi odgovorila razvojnim potrebama privrede i industrije”, navodi Aida Pašalić Uzunović, projekt menadžerica u Agenciji ZEDA.

Partneri u ovom poslu su dva razvojna centra iz Hrvatske i Crne Gore, te Grad Gradiška iz BiH, a projekt finansira Evropska unija.

Ukupan budžet projekta je više od 1 milion i 320.000 eura i radi se zapravo o najvećem projektu Agencije ZEDA u njenom dosadašnjem radu. Pri tome Evropska unija finansira 85% ukupnih sredstava, dok ostatak od 15% obezbjeđuje Agencija ZEDA sa svojim partnerima, dok je Grad Zenica dao značajnu podršku projektu.

“Cilj projekta je unapređenje poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama podrške malim i srednjim preduzećima, te poboljšanje rada svih uključenih organizacija i institucija kroz jačanje sposobnosti osoblja, usvajanje novih znanja i vještina te stvaranje mreže edukativnih centara”, ističe projekt menadžerica u Agenciji ZEDA.

“Kroz projekt planiramo adaptaciju aneksa B zgrade naše agencije, te obezbijediti nove poslovne usluge za poduzetnike, studente, učenike i nezaposlene kroz nove vidove edukacija koje planiramo”, kaže Aida Pašalić Uzunović, projekt menadžerica u Agenciji ZEDA.

Kao glavne rezultate projekta u ZEDA-i očekuju renoviranu zgradu sa preko 35 novih poslovnih prostora, namijenjenih prvenstveno mladima i start-up programima, koji pokreću neki novi biznis iz oblasti IT tehnologija i nekih novih industrija. Uz ovo u planu je i razvoj virteulne obrazovne web platforme, kroz koju će obrazovni sadržaji biti dostupni široj javnosti, razvit će i nove programe edukacije, a svakako i opremiti centre – partnere u projektu modernom i savremenom opremom.

Vesna Jovanović