Mašinski i Medicinski fakultet UNZE dobili najsavremeniju opremu za 3D printanje i 3D skeniranje

FOTO: Zenicainfo.ba

Mašinski i Medicinski fakultet zeničkog Univerziteta tokom ljeta dobili su najsavremeniju opremu za 3D printanje i 3D skeniranje u vrijednosti od oko 200.000 KM, koja otvara mogućnosti za nove projekte koje planiraju realizovati uz pomoć šire društvene zajednice.

“Početkom pandemije korona virusa, u martu, zajedničkim aktivnostima Medicinskog i Mašinskog fakulteta u Zenici stavljeni su svi resursi na raspolaganje društvenoj zajednici u proizvodnji vizir maski, a ove naše aktivnosti prepoznali su naši prijatelji, te su nam Ambasada Švedske putem UNDP-a i USAID-a preko Međunarodne organizacije za migracije, donirale ovu opremu za IDEA laboratorije”, navodi dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta u Zenici.

“Oprema će se koristiti za potrebe izrade medicinskih pomagala u području razvoja i primjene tehnologija i znanja iz inžinjerskih i medicinskih oblasti za područje medicine i zdravstva”, pojašnjava dekan zeničkog Mašinskog fakulteta.

“Sa ovom opremom bit ćemo u mogućnosti vršiti 3D skeniranje, odnosno uzimanje mjera svih složenih oblika i prevoditi ih u 3D printane elemente, te ćemo u sklopu projekta sa Ministarstvom zdravstva ZDK, ovu opremu koristiti za razvoj protetskih pomagala i drugih medicinskih sredstava, koja mogu olakšati operativnost i njihovo nošenje svim korisnicima”, ističe dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta u Zenici, dodajući da su zaista ponosni što zenički Univerzitet sada posjeduje izuzetne mogućnosti, koje će staviti dalje na raspolaganje našoj društvenoj zajednici.

 

Vesna Jovanović