Aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječe se na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj

FOTO: Zenicainfo.ba

Slušajući priče iz slikovnica od najranije dobi djeca stvaraju podlogu za savladavanje preostalih vještina, a to su pričanje, čitanje i pisanje.

Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece, a toga su svjesni i u Općoj biblioteci u Zenici.

“Mi imamo jedno dječije odjeljenje i tri mješovita i to u Sarajevskoj ulici, Radakovu i Crkvicama. Ranijih godina bilo je i nekoliko hiljada članova, a sada imamo oko 800 i zadovoljni smo. Prošle godine imali smo najviše upisanih jer smo realizovali projekat koji je podrazumijevao upis svih prvačića na području Zenice”, priča nam Adnana Ahmetagić, dugogodišnja bibliotekarka.

Adnana Ahmetagić

Čitajući djeci te aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj, kaže bibliotekarka, a toga su svjesni i roditelji.

Emina Kovijanić

“Djeca, iz mog iskustva, dobro reaguju na rano upoznavanje sa knjigama, bibliotekom i čitanjem. Prednosti su brojne: od razvoja govora kao i načina izražavanja i to baš u vremenu kada je to djeci najteže, kada upoznaju svijet i emocije”, kaže nam Emina Kovijanić, majka trogodišnje Nadje koja je više od dvije godine član Opće biblioteke u Zenici.

Zaposlenici Opće biblioteke kroz različite projekte i to već godinama pokušavaju animirati kako starije tako i najmlađe članove ovog društva te im približiti što više pisanu riječ.

“Naš najpoznatiji projekt je “Ljeto u gradu” kojeg realizujemo već godinama i koji svake godine okuplja i po nekoliko hiljada mladih ljudi. I tokom perioda kada smo bili zatvoreni zbog aktuelne pandemije, mi smo kroz različite online projekte bili aktivni a predstoji nam i Oktobar – mjesec knjige kojeg planiramo realizovati online i na tom projektu već marljivo rade naši zaposlenici”, kaže bibliotekarka Adnana te dodaje kako im je jedini cilj promovisati pisanu riječ i ukazivati na važnost, prije svega, čitanja u najranijem periodu.

Dječije odjeljenje Opće biblioteke pored slikovnica nudi i knjige edukativnog karaktera za djecu predškolskog i školskog uzrasta kao i za roditelje i to iz različitih oblasti.

 

Belinda Dorić