Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti

FOTO: Zenicainfo.ba

Rukovodstvo Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, priredilo je danas u Zenici sastanak svih članica, saveza i udruženja na kojem je predstavljena Informacija o usvojenom Lokalnom akcionom planu u oblasti invalidnosti.

Predsjednik Koalicije, Harun Aliefendić podsjeća da je ZDK drugi kanton u Federaciji BiH koji je usvojio ovaj dokument, proizašao iz Strategije o unapređenju prava osoba sa invaliditetom.

“Ovo je rezultat dugogodišnjih aktivnosti i korak je naprijed i za same osobe sa invaliditetom ali i institucije jer daje pravac šta se treba uraditi u narednom periodu provedbe ovog Plana”, naglasio je Aliefendić.

Harun Aliefendić

Tehnički sekretar Koalicije, Amela Talić ukazuje da je vrlo važno imati Plan, ali je još važnije imati servis i alat kako da se on ostvari i da bude od koristi.

Talić ističe da joj posao administratora u Servis centru Udruženja “Dlan” u Zenici puno znači, kao i svakom mladom čovjeku.

“S obzirom da sam ja osoba sa invaliditetom onda je to kod mene još intenzivnije, jer imam osjećaj da sam korisna, da doprinosim zajednici u kojoj živim”, kaže Talić.

Amela Talić

Sastanak je realizovan uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u svrhu sprečavanje širenja koronavirusa.

Šerif Babić