Moguć izvoz bh. mesa u Maleziju

FOTO: akta.ba

Na sastanku koji je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao danas u Sarajevu s delegacijom Ambasade Malezije u BiH, koju je predvodio ambasador Zakri Jaafar, razgovarano je o izvozu mesa goveda iz BiH u Maleziju, budući da su veterinarski certifikati između dviju zemalja usaglašeni.

Izražena je spremnost za intenziviranjem i ubrzavanjem aktivnosti u vezi sa izvozom mesa u Maleziju, te istaknuto da bi nadležni inspektori iz Malezije mogli doputovati u BiH u narednih mjesec dana, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole.

Košarac je zatražio je od Ureda za veterinarstvo da tokom dana putem Ambasade Malezije u BiH uputi pozivno pismo nadležnim organima u toj zemlji u kojem će pozvati nadležne malezijske inspektore da obiđu klaoničarske i mesoprerađivačke kapacitete u BiH kako bi bio omogućen izvoz mesa goveda.

“Otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda jedna je od mjera zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga ulažemo maksimalne napore da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije koronavirusa”, poručio je Košarac.

Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

akta.ba