Oxfordova vakcina protiv koronavirusa u završnoj fazi ispitivanja

AstraZeneca je krenula u završnu fazu ispitivanja potencijalne vakcine protiv koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama koju su razvili istraživači sa Univerziteta u Oxfordu.

Ova britanska kompanija za lijekove je započela ispitivanje vakcine na 30.000 ljudi koji učestvuju u različitim fazama, a zvanično su objavili da je vakcina AZD12222 u završnoj fazi ispitivanja.

Dobrovoljci iz Amerike će primiti dvije doze vakcine u razmaku od četiri sedmice, a iz AstraZenece su rekli da rezultate očekuju kasnije ove godine. Preliminarni rezultati ranijih ispitivanja su pokazali da se vakcina čini sigurnom.

Ispitivanja u ovoj kasnoj fazi su u toku i u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Indiji, a trebalo bi da počnu i u Japanu i Rusiji. Očekuje se da će ukupno biti 50.000 učesnika.

“Ako klinička ispitivanja pokažu da vakcina štiti od bolesti Covid-19 i ukoliko bude odobrena za upotrebu, radit ćemo na tome da na globalnom tržištu bude dostupna na što pošteniji, pravičniji i najbrži mogući način”, kazao je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik kompanije za istraživanje i razvoj biofarmaceutike.

U narednih 18 mjeseci, kompanija Oxford Biomedica bi trebala proizvoditi višestruke serije vakcina, a rok bi mogao biti produžen i do 2023. godine. Razvoj, ispitivanje i odobravanje vakcina obično može potrajati godinama, ali istraživanje je ubrzano zbog pandemije.

Klix.ba