Navijači Čelika slave prvu ovosezonsku pobjedu, osigurana finansijska podrška za oporavak NK Čelik

Vijeće Grada Zenice danas je jednoglasno usvojio zaključke o izdvajanju 500 hiljada konvertibilnih maraka budžetskih sredstava za podršku oporavku Nogometnog kluba Čelik.

Uprkos odgađanju sjednice izazvane izostankom javnog prenosa, vijećnici su bili jednoglasni u vezi sa spremnosću da se doprinese spašavanju kluba, koji je i samo Vijeće proglasilo simbolom grada.

Predstavnik Uprave Kluba u ostavci, Tarik Hadžimahmutović, izložio je na početku sjednice finansijsku situaciju u Klubu, prema kojoj je interverventnih 500 hiljada maraka potrebno da se namiri dug po ugovorima, kako bi Čelik bio u stanju da preživi i da mu se dozvoli učešće u takmičarskoj sezoni. Ukupan dug NK Čelik, prema informacijama iz Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, procijenjen je na oko šest miliona KM, rekao je Hadžimahmutović.

On je između ostalog zatražio da se Nogometnom klubu Čelik omogući ubiranje prihoda od zakupnine poslovnih prostora na stadionu, što bi u značajnoj mjeri pomoglo u stabilizaciji finansijskog stanja Kluba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumovic, istakao je da se iz budžeta grada ne mogu izdvojiti značajnija sredstva, bez relevantnog finansijskog nalaza, insistirajući na reviziji stanja u NK Čelik, ali i ispitivanju odgovornosti za stanje u koje je Klub doveden višegodišnjim nesavjesnim poslovanjem.

Uz zaključke koje je predložio gradonačelnik, Vijeće se složilo i sa svim ostalim, koji su predloženi tokom četverosatne sjednice. Vijeće je zatražilo od gradonačelnika da obezbijedi 500.000 hiljada maraka interventnih sredstava za pomoć Nogometnom klubu Čelik, s rokom od 15 dana, te donijelo zaključke da poslovni prostori na Stadionu Bilino polje ostanu pod upravom grada, s tim da se sredstva od zakupa preusmjeravaju na račun Nogometnog kluba Čelik, počev od 1. januara iduće godine. Od Uprave NK Čelik Vijeće je zatražilo da ponovo potpiše sporazum sa Poreskom upravom o reprogramu, kako bi se iz budžeta grada izdvajala sredstva na mjesečnom nivou.

Rezultat su na koncu pozdravili navijači Čelika, koji su cijelog dana stpljivo čekali kraj sjednice. (S.S.)