Penzioneri ne odustaju od zahtjeva da se zaštiti član Zakona koji garantira usklađivanje penzija

Savezi penzionera ne odustaju od zahtjeva da se zaštiti član Zakona koji garantira usklađivanje penzija početkom svake godine, te insistiraju na vanrednom  usklađivanju za narednu godinu u iznosu od 10 posto uvećane penzije. O tome su danas u Zenici razmatrali članovi UO Kantonalnog saveza penzionera ZDK.

Upravni odbor Kantonalnog Saveza udruženja penzionera podržao je na današnjoj, redovnoj sjednici zahtjev Federalnog saveza za pokretanje izmjena i dopuna Zakona o PIU/MIU. Član 79. tog Zakona garantirao je usklađivanje penzija u januaru svake godine, međutim ove godine je Korona zakon taj član stavio van snage i mi želimo da se zaštiti član 79. federalnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Činjenica je da će u sepetembru biti retroaktivno uvećanje za cijelu godinu u iznosu nešto većem od 24 posto. No socijalna i zdravstvena zaštita penzionera je i prije korone odavno upitna.

„Imamo primjera penzionera koji prima penziju od 372KM, a od toga 300KM treba izdvojiti na lijekove. To je žalosno i mi moramo nešto učiniti, inače će nam penzioneri umirati ne na hodnicima ambulanti i domova za stara lica, već na ulicama“, kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Tako zahtjev Federalnog i Kantonalnih saveza udruženja penzionera nije samo redovno usklađivanje penzija. Oni se pozivaju na član 80. Zakona o PIO/MIO i traže za slijedeću godinu vanredno usklađivanje penzija.

„Opravdane razloga za to imamo. Kada je prije dvije godine donesen Zakon penzioneri su imali enormno male penzije. Pet godina prije toga nismo imali povećanja penzija niti 1%, pa ukoliko uzmemo za svaku godinu povećanje za 2% onda s pravom očekujemo slijedeće godine uvećanje od 10% za tih pet godina. Drugi razlog je što u idućoj godini, zbog još aktuelne pandemije korona virusa ne možemo očekivati redovno usklađivanje penzija“, jasan je predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Trakić ističe da ova federalna vlada ima razumijevanja, ali je pitanje kada će se ovi zahtjevi razmatrati na parlamentu i kada doći do njihove realizacije. Penzioneri, naprosto, ne žele više nikome praviti ustupke za prava koja su im sada zakonom garantovana. (A.H.)