Kantonalni Krizni štab najavio pojačano inspekcijsko djelovanje u ugostiteljskim objektima

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je danas odluku o pooštravanju inspekcijskog nadzora nad provođenjem mjera prevencije širenja koronavirusa u ugostiteljskim objektima.

Nove mjere nisu proglašene, ali će one koje su na snazi biti pooštrene, najavljeno je.

Epidemiloška situacija u ovom kantonu, koji s današnjim danom biježi 1.070 oboljelih i 15 smrtnih slučajeva povezanih s koronom, nije dramatična, a dnevni porast broja novootkrivenih slučajeva, prisutan posljednjih dana, prvenstveno je uzrokovan pogoršanjem stanja u Kantonu Sarajevo, ocjena je Kriznog štaba.

„Situacija je teška jer nam sad dolaze mnogo teži slučajevi. Epidemiološka služba, istina oslabljena po broju angažovanih infektologa, ipak je dovoljno jaka i spremna na nove izazove“, uvjerava načelnik Infektivnog odjela KBZ, dr Ednan Drljević.

Struka smatra da je kroz dvije ili tri sedmice moguće očekivati pad broja novooboljelih, te da je prodor infekcije iz žarišnih područja, u prirodi epidemije, sasvim očekivan.

„Ovaj broj smrtnih slučajeva, smrtnost od 1,3%, daleko je ispod smrtnosti koju imamo u Federaciji BiH. Ako imate hiljadu pozitivnih, ne može biti da nema umrlih, ali ja smatram da naš zdravsteni sistem dobro reaguje“, ističe dr Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Količina od 5.000 testova za koronavirus, koji su ovom kriznom štabu dati na raspolaganje još na početku pandemije, pri kraju je i insistiraće se na podršci s nivoa Federacije, koja je u našem slučaju, često izostajala, kazao je ministar zdravstva, dr Adnan Jupić.

Krizni zdravstveni štab Zerničko-dobojskog kantona danas je donio odluku o pojačanom inspekcijskom nadzoru nad primjenom propisanih mjera na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa u ugostiteljskim objektima, koji su identifikovani kao najvjerovatniji izvor prenošenja virusa.

„Ograničenje radnog vremena ostaje do 23 sata, ali će kontrole biti učestalije, insistiraće se na uvođenju evidencije i vremena zadržavanja gostiju i posebnog rasporeda stolova i kontrolisati poštivanje obaveza nošenja zaštitnih maski od strane osoblja, držanja propisane međusobne distance i redovne dezinfekcije prostora“, precizirao je Albert Centelege iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Kriznog štaba i danas apeluju na stanovništvo da se pridržava propisanih mjera zaštite, prevencije i sprečavanja širenja koronavirusa, te da, prije svega, adekvatnom ishranom nastoji ojačati vlastiti imunitet. Svaka takva aktivnost doprinosi opštem zdravlju cijele populacije, poručeno je danas.(Sanja S.)