Obilne padavine nisu uzrokovale veće probleme na području ZDK

„Prema mjerenju jutros u 10:00 sati nivo rijeke Bosne u Zenici bio je 212 cm, što nije kritično i nema razloga za zabrinutost“, rekao je za RTV Zenica Almir Sarajlić, pomoćnik gradonačelnika Zenice za Civilnu zaštitu.

Blago je povećan  nivo pritoka Bosne, Babine rijeke i Kočeve ali su u svojim koritima te ne predstavljaju opasnost. Nivo rijeke Bosne 2014. godine, kada su se dogodile katastrofalne poplave, podsjeća Sarajlić,  dosezao je i 300 do 350 cm , te sada sa ovim stanjem od 212 cm  nema razloga za strah. Sve putne komunikacije su prohodne.

„Intenzivne padavine proteklih dana nisu prouzrokovale značajnije izlijevanje rijeka i pritoka u ZDK“, izjavio je Džavid Aličić, direktor kantonalne Uprave civilne zaštite ZDK. Prema njegovim riječima situacija je uglavnom  stabilna. „Jedino je juče poslijepodne u općini Olovo proglašeno stanje redovne odbrane od poplave usljed povećanja nivoa rijeke Stupčanice, ali situacija se stabilizuje jer je sinoć od 11:00 sati već zabilježeno opadanje nivoa u njenom koritu kao i rijekama Krivaja i Gostović. Poplavljena su i dva  porodična objekta,  te jedanaest plastenika. U općini Kakanj došlo je do formiranja jezera koje je blokiralo putnu komunikaciju Kakanj-Brnjic, zabilježen je i  povećan nivo vode u tunelu u Tičićima, ali se ne očekuje pogoršanje stanja. Rijeka  Krivaja se u Zavidovićima izlila na tri mjesta ali nisu zabilježene značajne materijalne štete. Obzirom da je od sinoć zabilježena stagnacija i opadanje nivoa rijeka nema razloga za zabrinutost “, potvrdio je Aličić.(Z.Ramić)