Zašto je kružni tok u Perinom Hanu sporan a onaj na petlji Blatuša nije?

Kružni tok postavljen na petlji u Blatuši dio je projekta rekonstrukcije objekta petlje i trenutno na ovom lokalitetu reguliše odvijanje prometa na magistralnoj cesti M-17 u toku izvođenja radova. Prije nekoliko mjeseci ovakav kružni tok uklonjen je u naselju Perin Han, jer je, prema mišljenju stručnjaka, predstavljao opasnost za učesnike u saobraćaju.

Nakon ukljanjanja kružnog toka u Perinom hanu, mještani su mirnim protestima iskazali svoje nezadovoljstvo, međutim, uzalud. Samo dva ili nešto više mjeseca kasnije, nekoliko kilometara niže, isti oni koji su uklonili kružni tok u Perinom Hanu postavili su kružni tok na petlji u Blatuši koja reguliše saobraćaj. Onaj prvi ugrožava sigurnost saobraćaja, ovaj drugi ne.  Tražili smo odgovore u JP Ceste FBiH zbog čega dvostruki aršini na istu problematiku. U odgovoru su između ostalog kazali:

„Privremeni kružni tok u naselju Perin Han uklonjen je isključivo iz razloga sigurnosti prometa na magistralnoj cesti koja je na ovom potezu kategorisana kao „Cesta rezervisana za saobraćaj motornih vozila“.
Primjedbe i zahtjevi za poduzimanjem mjera su dolazili od strane federalnih saobraćajnih inspektora, nadležne policijske uprave, inžinjera sigurnosti prometa, vozača kao i medija.
Ipak, JP Ceste FBiH je u više navrata tražilo od gradskih organa uklanjanje ili izvedbu raskrsnice koja je u skladu sa propisima iz ove oblasti. Iako su gradske službe dostavile zahtjev za odobrenje projektne dokumentacija za koju su dobile rješenje o saglasnost ipak radovi na izgradnji privremenog kružnog na magistralnoj cesti u toku trajanja radova na izgradnji vodovoda i kanalizacije kroz ulicu Bistua Nova nisu počeli ni do danas.
Stoga, kružni tokovi na petlji Blatuša su isključivo dio projekta rekonsturkcije objekta petlje i odvijanja prometa na magistralnoj cesti u toku izvođenja radova te se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu sa priključenjem naselja ili novoplanirane industrijske zone“.

Željeli smo čuti i riječ stručnjaka iz ove oblasti. Ali na naš poziv da prokomentariše ovu situaciju Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke, kazao je da nije nadležan, iako je prije nekoliko mjeseci za jednu drugu TV kuću uredno komentarisao situaciju sa kružnim tokom u Perinom Hanu.(I.N.)