Projekat podrške poslovnim inicijativama: 5.000KM bespovratnih sredstava za najbolje poslovne planove

Zenička gradska uprava raspisala je Javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja. Radi se o projektu podrške poslovnim inicijativama, koji zajednički realizuju Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica.

Jednogodišnjim sporazumom o saradnji, zajedničkom finansiranju i savjetovanoj podršci za pet najboljih poslovnih ideja, koje će biti birane u sklopu projekta YEP inkubatora, biće osigurana podrška za pet poduzetničkih inicijativa u osnivanju novih obrta. Radi se o projektu kojim Grad Zenica, ovaj put u saradnji sa Investicijskom fondacijom IMPAKT iz Sarajeva, želi ohrabriti poduzetničke inicijative, prvenstveno među mladima Zenice.

„U sklopu Projekta, biće organizovana obuka kandidata, pomoć da pišu poslovni plan. Komisija će ocjenjivati poslovne planove i onda će pet najboljih dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 KM“, pojašnjava Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing i promociju stranih investicija u Gradskoj upravi.

Na konkurs će se moći prijaviti poduzetnici koji namjeravaju ili su pokrenuli mali biznis u proteklih godinu dana.

Osnivanje 120 poslovnih poduhvata u razvoju malih preduzeća i obrta i očuvanju radnih mjesta, ostvareno je tokom 2018. i 2019. godine, u sklopu Yep projekta poslovnih ideja, koji uz podršku švicarske Agencije za razvoj i saradnju, realizuje Investiciona agencija Impakt u 32 lokalne zajednice u BiH.

U sklopu tog projekta u Zenici je prije dvije godine uspostavljen sistem mentorske podrške novim poduzetnicima, a ove godine biće moguća i finansijska, za pet najboljih poslovnih inicijativa, kroz jednogodišnji sporazum vrijedan 40 hiljada konvertibilnih maraka.

Trećeg jula, Gradska uprava će u saradnji sa Investicijskom fondacijom IMPAKT, prirediti edukaciju za nove poslovne subjekte i sve zainteresovane, potencijalne poduzetnike na području Zenice.

Saradnja će biti nastavljena i u 2021., uspostavom akcionog plana za zapošljavanje i poduzetništvo, kao i programa obuke za nove poduzetnike.(Sanja S.)