Štab civilne zaštite Grada Zenica donio odluku o ukidanju svih mjera stanja nesreće

Danas je zasjedao Gradski štab civilne zaštite. Donijeli su, među ostalim, odluku o ukidanju svih mjera koje su izrekli u vremenu stanja nesreće, zatim odluku o finansijskoj pomoći pojedinim javnim preduzećima i privrednim subjektima, kao i zaključak o isplati dnevnica volonterima za sve dane koje su proveli radeći na dezinfekciji javnih površina i zgrada. Napomenuto je da građani i građanke i dalje treba da slijede upute i mjere federalnog štaba i ponašaju se u skladu s tim. 

Na 7. Sjednici Gradskog štaba civilne zaštite donesena je odluka o ukidanju svih mjera koje je ovaj štab donio u toku prethodnih mjeseci vezanih za pandemiju korona virusa. Također je na današnjoj sjednici odlučeno da se pomognu preduzeća i privredni subjekti kojima je bio ugrožen rad u vrijeme stanja nesreće.

„Dogovorili smo da Javnom preduzeću Tržnica doniramo sredstva u iznosu koliko su izgubiliu toku tog vremena kako ne bi poslovali u minusu. Obratilo nam se i Udruženje poslodavaca Grada Zenica i odlučili smo da im pomognemo i za mjesec maj, pa će tako poslodavcima biti „oprošten“ iznos za zakupninu i naknada za korištenje javnih površina. Također javnim preduzećima koja su nam se obratila Tržnici, VIK-u, Grijanju i Albi je omogućeno da ne plaćaju takse“, kazao je nakon sjednice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je obnašao ulogu komandanta Štaba CZ Grada zenica u vremenu stanja nesreće.

Ugostitelji su, prema riječima Senada Džanića, predsjednika Sekcije ugostitelja pri Udruženju poslodavaca Zenica zadovoljni podrškom iz gradske uprave za saniranje štete uzrokovane pandemijom.

„Ja lično sam pozitivno iznenađen način dobrom i transparentnom radu ovog Štaba, a kao predsjednik Sekcije sam zahvalan Gradu i Štabu što su udovooljili našim zahtjevima i molbama da nam pomognu kako bi umanjili štetu“, kazao je Džanić.

Za mjesece mart, april i maj ugostitelji će biti dakle oslobođeni plaćanja zakupnine ukoliko su u prostoru vlasništvo Grada, kao i naknade za korištenje javnih površina. Pod ingerencijama nadležne gradske službe vlasnicima ugostiteljskih objekata u Zenici će biti omogućene subvencije za rad lhjetnih bašti na kraju sezone.

Svim volonterima koji su bili angažirani na dezinfekciji javnih površina i zgrada u Zenici današnjim zaključkom omogućene su naknade za njihov rad – dnevnice u iznosu od 40 maraka. Donesena je i naredba da nadležna gradska služba koja je radila na nabavci u toku stanja nesreće u roku od 24 sata objavi spisak svih nabavki, naziva dostavljača i cijena na službenoj stranici Grada. Prema riječima Kasumovića Grad trenutno nije zadužen ni jednu marku i iznos od oko 400 hiljada maraka potreban za realizaciju navedenih odluka neće bitno utjecati na budžet. Pozvao je sve sugrađane i sugrađanke da se i dalje ponašaju odgovorno, a načelnik PU Admir Gazić je napomenuo da je i dalje na snazi socijalna distanca na javnom prostoru da je jako bitna higijena i da će zenička policija pratiti upute i mjere koje će, eventualno, donositi Federalni štab civilne zaštite, kako bi one bile u što većoj mjeri poštovane u Zenici. (Alma Huskić)