Urednički kolegij RTV Zenica oštro osuđuje napade Rame Isaka na kolegu Sinana Gluhića

Na danas održanom vanrednom sastanku Uredničkog kolegija Radio-televizije Zenica između ostalog razmatrani su najnoviji napadi na novinare ovog kolektiva.

Naime, nakon javnog upita kolege Sinana Gluhića, dugogodišnjeg novinara Radio-televizije Zenica na svom privatnom Facebook profilu ministru u Vladi ZDK, Arnelu Isaku, „zašto dio puta Zenica – Babino u dužini od 1200 metara nije dovršen ni poslije više od 90 dana, koliko je bio rok za završetak radova“ uslijedio je telefonski poziv od strane Rame Isaka, zastupnika u Skupštini ZDK, Domu naroda FBiH i oca ministra Arnela Isaka.  Prijetnje i psovke izrečene u tom razgovoru između zastupnika Isaka i kolege Gluhića su zadokumentovane i biće podnešena još jedna u nizu tužbi nadležnom Sudu u Zenici.

Ovo nije prvi put da članovi ASDA otvoreno prijete zaposlenicima Radio-televizije Zenica. Podsjećanja radi to je činila i predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, Dijana Bešić kada je tražila da se pale i gase kamere u toku prijenosa uživo sjednica Gradskog vijeća kada to njoj odgovara. Ništa drugačiji zahtjevi nisu bili ni Mesuda Kelešture, vijećnika u Gradskom vijeću, kada smo izvještavali o slučaju „sekundarne sirovine“.

Urednički kolegij Radio-televizije Zenica najoštrije osuđuje sve pomenute, a naročito posljednji incident koji se desio, i zahtijeva od članova ASDA kao i svih relevatnih domaćih i stranih institucija koje rade na zaštiti građanskih prava, slobode govora i slobode medija i medijskih radnika da otvore istragu, pažljivo prate njen tok, podnesu tužbe i u konačnici kazne sve počinioce za koje se dokaže da su na neprimjeren način, fizičkom silom i verbalno prijetili, zatrašivalli i onemogućavali profesionalan rad zaposlenicima Radio-televizije Zenica u realizaciji programskih sadržaja.

Urednički kolegij RTV Zenica