Željeznički saobraćaj u FBiH od danas ponovo u funkciji

Nakon pauze od više od dva mjeseca, u sklopu mjera poduzetih zbog širenja koronavirusa, u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno je uspostavljen željeznički saobraćaj.

U skladu sa  preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog štaba civilne zaštite, a u cilju smanjenja rizika od prenošenja bolesti COVID-19, putnicima se preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra, te korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u voz, kako bi svi sudionici u prevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri.

ŽFBiH su u vozove (garniture i vagone) postavile dozatore s dezinfekcijskim sredstvom, te će putnici pri ulasku u voz dezinficirati ruke. Također, u skladu sa  preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog štaba civilne zaštite, u garniture i vagone su postavljeni plakati u cilju edukcije putnika o mjerama za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 i preporukama vezanim uz korištenje željezničkog prevoza, a ŽFBiH će provoditi mjere vezane uz čišćenje, prozračivanje i dezinfekciju putničkih prostora.