Ostaje na snazi mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove smatra da se zdravstveni nadzor putnika na granicama pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprječavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH.

Zbog toga će, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH ostati na snazi dok se ne dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno.

Zaključno s 15. majom, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 41.994 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana.

Federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 1.547 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 1.235 rješenja o izolaciji, te 114 rješenja za vozače, 96 rješenja za pogranični promet i 102 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 4.595 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje. Isto vrijedi i za 446 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 503 osobe kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu. Inspektorat Brčko distrikta BiH je izdao 62 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH, dok su za 15. maj naknadno dostavljeni podaci za 26 rješenja izdatih osobama iz FBiH.

Mjere iz 347 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori danas ističu, a do jučer je za ukupno 34.971 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.