U Antaliji izmjerena temperatura od 42,7 stepeni

U turskom gradu Antalija, gdje se meteorološki podaci bilježe od 1929. godine, u nedjelju oko podne zabilježena je temperatura od 38,8 stepeni Celzijusa, što je rekordna temperatura zraka zabilježena u maju.

Međutim, ne samo da je oboren rekord, temperatura je tokom dana u Antaliji skočila čak na 42,7 stepeni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef lokalnog Ureda za meteorologiju Murat Guler kazao je novinaru AA kako temperatura u Antaliji nastavlja sa rastom.

Meteorološki podaci u Antaliji počeli su se bilježiti prije 91 godinu, a od tada je najviša temperatura u maju izmjerena 1945. godine, kada je iznosila 38,7 stepeni.

“Danas u 11:19 sati oborili smo taj rekord, temperatura je iznosila 38,8. Od tada temperatura zraka konstantno raste i sada je dosegla čak 42,7 stepeni Celzijusa”, rekao je Guler.

Ulice Antalije svakako su bile prazne zbog mjera protiv širenja koronavirusa, no iznenadnim rastom temperature zraka, ulice su i potpuno ispražnjene.

Nadležni organi u Turskoj su donijeli odluku prema kojoj se osobama starijim od 65 godina, koje imaju neko hronično oboljenje, dopušta izlazak vani u trajanju od šest sati. Stoga su stariji građani, koji su izašli vani, morali naći hladovinu i zaštiti se od sunca.